Wat zou er gebeuren als we in meisjes gaan geloven?

  • 11 oktober 2022

Vandaag is het 10 jaar geleden dat Wereldmeisjesdag in het leven is geroepen. Omdat er zoveel mis is. Omdat meisjes zoveel strijd moeten voeren. Alleen omdat ze zijn wie ze zijn: jong en vrouw. Daarom staan we op deze dag stil bij het belang van de rechten van meisjes. En daarom organiseert Plan International een speciale Girl The World lunch en zullen we het ‘State of the World Girls Report’, een internationale studie door Plan International over de politieke participatie van meisjes, aanbieden aan de vaste kamercommissie in Den Haag.

Mensenrechtenschendingen

Het is dit jaar de tiende keer dat Wereldmeisjesdag plaatsvindt, welke op initiatief van Plan International door de Verenigde Naties is uitgeroepen. Hoewel er sinds de eerste Wereldmeisjesdag in 2012 wel degelijk voortuitgang is geboekt, blijkt uit een nieuwe analyse van Plan International dat meisjes nog steeds te maken hebben met aanzienlijke mensenrechtenschendingen. De vooruitgang die de afgelopen tien jaar op het gebied van meisjesrechten is geboekt, is te traag en te fragiel. Pandemieën, gewapende conflicten en de klimaatcrisis hebben de vooruitgang ernstig gedwarsboomd. Daarom is aandacht voor de positie van meisjes relevanter dan ooit. En daarom laten overal ter wereld steeds meer moedige meisjes op verschillende manieren hun stem horen.

Wereldmeisjesdag

Om podium te geven aan al deze moedige meisjes, organiseert Plan International vandaag het ‘Girl the World’-event om de kracht en potentie van meisjes vieren. In het Spiegelatelier in Amsterdam komen veertig influencers bij elkaar om samen met Plan International een vuist te maken voor de rechten en kansen van meisjes overal ter wereld. De vraag “Wat zou er gebeuren als we in meisjes gaan geloven?” staat centraal. Om de gasten en hun achterban te raken, geven wij het woord aan een aantal inspirerende vrouwen, waaronder Yesim Candan (journalist en columniste voor RTL Nieuws), de Ugandese jeugd activist Stecia en Sameena van der Mijden (ultra-atleet en auteur van ‘Mijn ultrarun uit de gedwongen prostitutie’).

Solea overhandigt het Girls Get Equal rapport – Foto: ©Paul Enkelaar

Omdat meisjes ook graag willen meepraten over de wereld waarin zij leven, zal de Ugandese jeugd activist Solea daarnaast het ‘State of the World Girls Report’, een internationale studie over de politieke participatie van meisjes, aanbieden aan de vaste kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in Den Haag. Plan International heeft dit onderzoek uitgevoerd in 29 landen onder 29.000 meisjes en jonge vrouwen tussen de 15-24 jaar.

Girl the World video - 20 seconden liggend Girl the World video - 15 seconden staand
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.