Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme

  • 22 juni 2020

Plan International veroordeelt elke vorm van racistisch geweld, is tegen discriminatie van zwarte mensen en etnische minderheden en tegen raciaal onrecht. Wij zijn van mening dat dit het moment is om systeemverandering te bewerkstelligen door degenen die voorop lopen in deze beweging te steunen om geweld, onderdrukking en ongelijkheid te beëindigen.

Tegelijkertijd realiseren we ons ook dat we zelf nog veel te leren hebben over de rol van racisme in onze organisatie en programma’s. We zijn vastbesloten om door middel van een programma van leren en bewustwording een veel bewustere, antiracistische organisatie te worden. Dit zullen wij onder andere doen door middel van interne trainingen over vooroordelen en ongelijke machtsverhoudingen, discussies over racisme binnen onze organisatie en door kritisch te kijken naar onze relaties met collega’s in programmalanden. Op die manier willen we bijdragen aan de veranderingen die zo hard nodig zijn, overal ter wereld.

Plan International bestaat om de rechten van kinderen en de gelijkheid van meisjesrechten te bevorderen en ziet raciale rechtvaardigheid als een cruciaal onderdeel van gerechtigheid voor meisjes. Raciale rechtvaardigheid en genderrechtvaardigheid voor meisjes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en het een kan niet zonder het ander. We kunnen geen gelijkheid voor meisjes bereiken, zonder gelijkheid voor meisjes van kleur te bereiken.

Wil je net als wij meer leren over racisme en wat je ertegen kunt doen? Onderstaande bronnen kunnen je daar bij helpen:

  • The Black Archives: The Black Archives is een historisch archief waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. The Black Archives wordt gedragen door de organisatie New Urban Collective.
  • Wit huiswerk: een (naar eigen zeggen onvolledig) naslagwerk voor witte mensen die zich in hun strijd tegen racisme willen verdiepen.
  • Plan International global website: voor tips over Engelstalige bronnen.
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét geboortebewijs)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

kerstkaarten goed doel
Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.