Uitdagingen voor meisjes op weg naar leiderschap

  • 6 juni 2019

Uit onderzoek van Plan International blijkt dat wereldwijd ruim driekwart van meisjes ambitie heeft om een leider te worden. Toch zien zij ook veel uitdagingen. De bevindingen staan in het rapport Taking the Lead, waarbij bijna 10.000 meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 24 jaar in 19 landen* gevraagd werd naar hun ideeën over leiderschap.

Nederland is één van de onderzoekslanden waar meisjes gevraagd werden naar leiderschap. Een opvallende uitkomst: van de Nederlandse meisjes denkt bijna 90 procent (in vergelijking met bijna driekwart van de meisjes wereldwijd) dat vrouwen in leidinggevende functies te maken krijgen met ongewenst fysiek contact.

Women Deliver

Plan International presenteert het rapport tijdens Women Deliver: een wereldwijde conferentie op het gebied van meisjes- en vrouwenrechten die dit jaar in Vancouver plaatsvindt. Melinda Gates en Justin Trudeau (premier van Canada) zijn keynote speakers. Plan International wil met het onderzoek vrouwelijk leiderschap bevorderen en aandacht vragen voor de uitdagingen waar vooral jonge vrouwen mee te maken krijgen.

Lavanya from India, cover Taking the Lead report

Zonder vrouwelijke leiders geen gelijkheid

“De bevindingen uit het rapport laten zien dat meisjes en jonge vrouwen veelal een negatief beeld hebben over wat het betekent om een vrouwelijk leider te zijn”, zegt Anne-Birgitte Albrectsen, CEO van Plan International. “Zo bezien is het niet verrassend dat slechts 24 procent van de parlementariërs wereldwijd en bijvoorbeeld maar 5 procent van de CEO’s van de Fortune 500-bedrijven vrouw is. Er is dringend actie nodig. Er kan geen gendergelijkheid zijn zonder meisjes en jonge vrouwen aan onderhandelingstafels.”

*Zimbabwe, Uganda, Zuid-Sudan, Senegal, Benin, Sierra Leone, Canada, Peru, Honduras, Dominicaanse Republiek, Verenigde Staten, India, Vietnam, Filippijnen, Japan, Finland, Zweden, Denemarken, Nederland

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.