Terugblikken op een jaar She Leads

  • 28 juni 2022

In 2021 ging het vijfjarige initiatief She Leads van start. Dit programma heeft als doel om de invloed van meisjes en jonge vrouwen op besluitvorming op allerlei niveaus te vergroten, zodat heersende gendernormen veranderen. Door een groot netwerk in te zetten, verspreid over negen landen in Afrika en het Midden-Oosten, strijden we voor de rechten, het leiderschap en de zelfbeschikking van meisjes en jonge vrouwen. Nu blikken we terug op één jaar She Leads.

Start: meisjes en jonge vrouwen sluiten zich aan

De eerste maanden van 2021 startten we het She Leads netwerk op. In de negen landen sloten allerlei organisaties en groepen zich aan, waaronder kinderrechtenorganisaties, feministische vrouwenrechtenorganisaties en groepen geleid door meisjes en jonge vrouwen. Intussen zijn de She Leads netwerken enorm gegroeid en krijgt het programma steeds meer bekendheid in de verschillende landen.

50 meisjes en jonge vrouwen lieten hun stem horen bij het African Girls and Young Women Festival in Accra, Ghana

Eén jaar She Leads

Ingrijpende veranderingen in gendernormen, meisjesrechten en wetten kosten tijd. Toch zien we eerste, positieve effecten als gevolg van – onder meer – She Leads. We lichten een aantal uit:

  • Gemeenschapsleiders van Kwale County in Kenia hebben een adviesraad opgezet die een veilige omgeving moet creëren voor meisjes en jonge vrouwen om een leiderschapsrol te pakken. De raad vormt de brug tussen de community en overheid en kan zo bijdragen aan discussies over meisjesrechten. Gemeenschapsleiders besloten de adviesraad op te zetten na verschillende workshops over positieve gendernormen.
  • Jongens en mannen in Sini Town, Liberia, namen deel aan verschillende She Leads activiteiten. Op hun initiatief zette een lokale radiozender een platform op voor meisjes en jonge vrouwen. Via Radio Cape Mount dragen meisjesorganisaties nu uit wat ze belangrijk vinden en nodig hebben.
  • In Ethiopië krijgen verschillende organisaties, waaronder de feministische groep Yellow Movement, ondersteuning bij hun interne processen. Zo kunnen zij de impact van hun lobbywerk vergroten.
  • De VN-werkgroep tegen genderdiscriminatie heeft hun mandaat versterkt door meisjes actief om input te vragen. Deze ontwikkeling – die voortbouwt op het lobbywerk van de Girls Advocacy Alliance – spoort andere werkgroepen aan om meisjes te betrekken.
  • Jongerenactivisten uit het She Leads programma pakten het podium bij diverse internationale instituten, waaronder de Commission on the Status of Women en de VN Mensenrechtenraad.

Uitdagingen

  • Beleid beïnvloeden is complex en onvoorspelbaar. Flexibiliteit is daarom noodzaak.
  • Nieuwe samenwerkingen aangaan kost tijd, zeker doordat de Covid-19 pandemie fysiek samenkomen verhinderde.
  • In Jordanië kampten de organisaties met strenge overheidsregels en een lang goedkeuringsproces.
  • In Libanon, Ethiopië en Mali spelen verschillende crises, waaronder voortdurende conflicten. Dit maakt lobbywerk en campagnes uitdagend en soms zelfs tijdelijk onmogelijk.

She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren She Leads uit in Uganda, Ethiopië, Kenia, Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia, Libanon en Jordanië.

Lees ook het Annual Report

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.