Sulawesi: het leven in een opvangkamp

  • 9 oktober 2018

Eind september werd Sulawesi (Indonesië) getroffen door een reeks aardbevingen, waarop een zes meter hoge tsunami volgde. Kinderen en families van wie de huizen zijn verwoest, zoeken onderdak en bescherming in de opvangkampen. Maar ook daar zijn de omstandigheden slecht. De beperkte toegang tot eten, water en sanitaire voorzieningen zorgt voor grote onzekerheid bij de ruim 70.000 mensen die geen huis meer hebben.

Mevrouw Hartini woont met haar familie in een overvol opvangkamp. Haar huis werd verwoest door de aardbeving. “Ik deel mijn tent met twee andere families. In totaal leven we met zestien mensen in deze tent, onder wie zeven kinderen. Het kan erg chaotisch zijn in het kamp. Je moet snel in de rij gaan staan wanneer er voedselpakketten worden gebracht, anders is er niks meer.”

Woman in tent in Sulawesi

Ondanks haar moeilijke situatie blijft mevrouw Hartini opgewekt en maakt ze grapjes. Ze gelooft dat het belangrijk is om positief te blijven. “Ik weet niet of er hulp komt, maar we zullen hier voorlopig moeten blijven omdat we nergens anders naar toe kunnen. Dus maken we er maar het beste van.”

Lees ook: “Overal waar ik kijk: beschadigde scholen, winkels en woningen”

Kindvriendelijke ruimtes

Plan International geeft in noodsituaties altijd de hoogste prioriteit aan het helpen van kinderen. Veel van hen zijn hun ouders kwijtgeraakt en hebben een trauma opgelopen. De VN spreken bij de ramp op Sulawesi over meer dan 46.000 kinderen die direct hulp nodig hebben. “Het is van groot belang dat er psychische hulp komt voor de getroffen kinderen, zeker nu er nog naschokken zijn”, vertelt Vanda Lengkong, regiohoofd Disaster Risk Management bij Plan International Indonesia. “Daarom zorgen we in deze fase voor activiteiten voor de kinderen en kindvriendelijke ruimtes.” In samenwerking met jongeren in het kamp zet een lokale partner van Plan International Indonesië tenten op waar kinderen veilig samen kunnen spelen en waar zij psychische hulp kunnen krijgen.

Plan staff talking to children

“Terwijl de focus van de overheid nog ligt op het zoeken en redden van slachtoffers, moeten kinderen in de opvangkampen beschermd worden tegen seksueel misbruik en uitbuiting”, vervolgt Vanda haar verhaal. “Dit zijn potentiële risico’s, omdat veel kinderen zijn gescheiden van hun ouders. Daarom zijn de kindvriendelijke ruimtes en activiteiten van groot belang. Daar wordt hun veiligheid niet over het hoofd gezien.”

Lees ook: Zo verleent Plan International hulp in tijden van nood

Wat doen de samenwerkende hulporganisaties op Sulawesi?

Om zo veel mogelijk slachtoffers te kunnen helpen, bundelen de elf samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 – waaronder Plan International Nederland – hun krachten. Deze organisaties zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig voor noodhulp. Plan International Indonesië biedt hulp in het voorzien van de basisbehoeften, zoals schoon water, hygiëne kits en sanitaire voorzieningen. Ook worden er activiteiten opgezet voor kinderen, met specifieke aandacht voor meisjes, in minstens tien tot vijftien opvangkampen in Palu, Sigi en Donggola. De kinderen spelen, zingen, tekenen, lezen en vertellen elkaar verhalen. Ook wordt er aandacht besteed aan persoonlijke hygiëne, voorbereiding op eventueel toekomstige rampen en wat ze in zo’n situatie het beste kunnen doen. Ten slotte is er extra aandacht voor de gevaren van geweld tegen adolescente meisjes en hoe dit te voorkomen is.

Jouw bijdrage redt levens

De inwoners van Sulawesi zijn alles kwijt en hebben dringend behoefte aan hulp. Er worden nog veel mensen vermist en het aantal slachtoffers van de ramp zal blijven stijgen. Jouw steun is dus hard nodig. Elk bedrag is welkom bij het bieden van noodhulp.

Nederland helpt Sulawesi

Geef voor water, medicijnen en onderdak

Red levens

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.