“Overal waar ik kijk: beschadigde scholen, winkels en woningen”

  • Vanda Lengkong,regiohoofd Disaster Risk Management bij Plan International Indonesia
  • 3 oktober 2018

De aardbevingen en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi hebben enorme schade veroorzaakt. De ramp heeft al aan meer dan 1.200 mensen het leven gekost, bijna 50.000 mensen zijn ontheemd en tot 1,5 miljoen mensen getroffen. Vanda Lengkong is regiohoofd Disaster Risk Management bij Plan International Indonesia en vertelt over haar bezoek aan het getroffen gebied.

“Het is een verschrikkelijk gezicht: overal waar ik kijk zie ik beschadigde scholen, winkels en woningen. Huizen zijn ingestort en alles is onder het puin bedolven. De zoek- en reddingsactiviteiten zijn op dit moment nog in volle gang. De president van Indonesië, Joko Widodo, heeft het rampgebied de afgelopen dagen al een aantal keer bezocht.

Geïmproviseerde onderkomens

We zijn met het noodhulpteam van Plan International aanwezig in Palu, een van de steden op Sulawesi die zwaar getroffen is. We beoordelen de situatie en bekijken welke hulp nodig is. Vele families wonen nu in geïmproviseerde onderkomens die uit het puin gefabriceerd zijn. We spraken verschillende mannen, vrouwen en kinderen die de ramp overleefden en hun verdrietige verhalen vertellen.

meneer en mevrouw Ganuwan slachtoffers Sulawesi
Meneer en mevrouw Ganuwan

Vermiste familieleden

Zo zijn meneer en mevrouw Ganuwan wanhopig op zoek naar vermiste familieleden. Ze wonen nu zelf in een tent voor hun verwoeste huis en zijn bang voor naschokken en nieuwe tsunami’s.“Ik heb acht familieleden verloren en mijn vrouw mist nog diverse familieleden die in Palu wonen. Bij elkaar bijna vijftig mensen, onder wie jonge kinderen”, vertelt meneer Ganuwan.

Lees ook: Aardbevingen en tsunami op Sulawesi

Dichte scholen

Alle scholen zijn dicht en het is nog niet duidelijk wanneer ze weer open kunnen gaan. Hoeveel scholen verwoest zijn is nog niet duidelijk. De meeste kinderen die we spreken maken zich zorgen om naschokken die elk moment kunnen volgen. De vijftienjarige Bintang (naam is op verzoek gewijzigd) gaat normaal gesproken naar de middelbare school in Palu. Zijn school ligt op 100 meter van het strand en werd weggevaagd door de tsunami.

Bintang en zijn vader bij hun verwoeste huis
Bintang en zijn vader

Vluchten naar veilig gebied

Maar er is ook goed nieuws. Omdat Bintang deel had genomen aan een Safe School Training van Plan International, wist hij gelukkig wat hij moest doen tijdens een ramp. “Ik was op het schoolplein aan het volleyballen met negen vrienden toen de tsunami kwam. We wisten nog van onze lessen dat we naar hoger gelegen gebied moesten gaan. We klommen de berg op, een stukje verder van de school, en daar waren we allemaal veilig.” Bintang werd de volgende dag gelukkig weer herenigd met zijn vader.

Geïmproviseerde tent

Pak is vader van vier kinderen en woont in een geïmproviseerde tent voor zijn huis, dat door de aardbeving vernield werd. Tijdens de aardbeving was een van zijn zoons niet thuis. “Ik heb zo hard gezocht naar mijn zoon en gelukkig vond ik hem, maar hij was wel gewond geraakt door de tsunami”, legt Pak uit.

Pak voor zijn tent
Pak (links) vertelt zijn verhaal

Lastig bereikbaar

Voor de mensen die de ramp overleefden is de situatie zorgelijk. Er is geen elektriciteit, mensen hebben geen toegang tot schoon water, de sanitaire voorzieningen zijn erg beperkt en veel communicatiemiddelen zijn niet bruikbaar. De distributie van voedsel en water is moeilijk omdat de getroffen mensen verspreid over het eiland zitten en lastig bereikbaar zijn.”

Lees ook: Zo verleent Plan International hulp in tijden van nood

Grote behoefte aan drinkwater, medicijnen en onderdak

Om zo veel mogelijk slachtoffers van deze grote ramp te kunnen helpen, hebben de samenwerkende hulporganisaties, waaronder Plan International Nederland, besloten in actie te komen onder de naam Giro555. De hulporganisaties achter Giro 555 zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig. Het noodhulpteam van Plan International Indonesië is aangekomen op Sulawesi om te bepalen waar de nood het hoogst is en waaraan de grootste behoefte is. Zodra dat bekend is, komt het noodhulpteam van Plan International in actie met grote hoeveelheden hygiëne kits, dekens, tentzeilen en schoolspullen. Daarnaast zal de focus komen te liggen op schoon water, sanitaire voorzieningen, onderdak en psychologische ondersteuning voor meisjes, jongens en volwassenen.

Nederland helpt Sulawesi

Red levens. Geef voor water, medicijnen en onderdak

Geef nu aan Giro555

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.