Stop meisjesbesnijdenis!

Een meisje dat is besneden, is verminkt voor het leven. Meisjesbesnijdenissen zijn gruwelijk en er is geen medische reden voor. Toch lopen ieder jaar ruim 4 miljoen meisjes het risico om – zonder dat ze ermee instemmen – besneden te worden. Dat moet stoppen! Elk meisje moet de baas zijn over haar eigen lichaam.

Meisjesbesnijdenis moet stoppen!

Sluit jij je aan bij de strijd?

Ja, ik sluit me aan

Meisjesbesnijdenis, wat is dat precies?

Bij een meisje dat wordt besneden – ook wel Female Genital Mutilation (FGM) genoemd – worden de clitoris en schaamlippen gedeeltelijk of helemaal weggesneden, zonder dat hiervoor medische redenen zijn. Soms wordt de vagina ook nog grotendeels dichtgenaaid. Er bestaan verschillende vormen van meisjesbesnijdenis.
De besnijdenis wordt vrijwel altijd onverdoofd uitgevoerd met een (scheer)mesje, tijdens een speciale ceremonie door een vrouwenbesnijdster die daar een vergoeding voor krijgt.

strijd tegen meisjesbesnijdenis

Sluit jij je aan bij de strijd?

Wie lopen het grootste risico besneden te worden?

Wereldwijd zijn er ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen slachtoffer van besnijdenis. En elk jaar lopen nog eens ruim 4 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Dat gaat om meer dan 10.000 meisjes per dag! Van die slachtoffers zijn de meeste meisjes tussen de 0 en 15 jaar oud. Vooral meisjes op het platteland in Afrika en het Midden-Oosten, die niet naar school gaan, lopen een groot risico. Dochters van (hoog) opgeleide moeders, lopen minder risico.

De gevolgen van meisjesbesnijdenis

Het besnijden van meisjes brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee, met soms zelfs de dood als gevolg. Veel slachtoffers hebben hun hele leven last van lichamelijke, psychische en seksuele problemen. Bijvoorbeeld extreme (chronische) pijn, infecties, hevige bloedingen, menstruatieklachten, onvruchtbaarheid, pijn bij seks, problemen bij de bevalling, depressie en angst. De kans op klachten is groot, zowel op korte als op lange termijn.

Ik dacht dat ik doodging. Urenlang verloor ik bloed.

Waarom worden meisjes besneden?

De redenen die worden genoemd voor het laten besnijden van (klein)dochters zijn verschillend, maar hebben vrijwel altijd te maken met traditie en een door cultuur bepaalde visie op de controle van de seksualiteit van de vrouw. Meisjesbesnijdenissen komen voor in uiteenlopende culturen en religies. En misschien moeilijk om voor te stellen, maar ook veel vrouwen die zelf zijn besneden, laten vaak hun eigen dochter besnijden.

Dit doet Plan International tegen meisjesbesnijdenis

Plan International gaat met verschillende projecten de strijd tegen meisjesbesnijdenis aan in onder andere Mali, Egypte, Ethiopië, Kenia en Sudan.
Dat begint bij bewustwording over de (seksuele) rechten van meisjes en vrouwen, de gezondheidsrisico’s van besnijdenis en uitleg over bestaande wetgeving die meisjesbesnijdenis verbiedt. In de dorpen waar meisjesbesnijdenis voorkomt, stimuleren we discussie over de onderliggende normen die aan deze praktijk ten grondslag liggen en discriminerend werken voor meisjes: niet alleen wordt de vrouwelijke seksualiteit letterlijk en figuurlijk beknot, maar meisjes kunnen zich ook minder goed ontwikkelen door alle fysieke en psychische beperkingen die zij opgelopen hebben doordat ze zijn besneden.
Wanneer zowel bij de overheid, lokale leiders en traditionele besnijdsters, als bij de ouders en de meisjes zelf het besef breed is doorgedrongen dat deze praktijk schadelijk en discriminerend is, zal uiteindelijk meisjesbesnijdenis geen norm meer zijn in hun gemeenschap en dit gebruik afgeschaft kunnen worden.

Als ik dit eerder had geweten, had ik mijn dochter nooit laten besnijden.

Meisjesbesnijdenis moet stoppen!

Sluit jij je aan bij de strijd?

Ja, ik sluit me aan
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.