Sponsorkinderen getroffen door overstromingen in Malawi

  • 21 maart 2019

Bijna een miljoen mensen zijn getroffen door hevige overstromingen in Malawi, veroorzaakt door orkaan Idai. De zware regen heeft vele huizen meegesleept en duizenden mensen zoeken toevlucht bij buren, familie of lokale scholen en kerken. De overstromingen hebben al 56 mensen het leven gekost.

In het Mulanje-district, waar Plan International werkt, is het leven van honderden sponsorkinderen op zijn kop gezet. De 17-jarige Alindine woonde samen met haar broer en haar moeder Catherine. Hun huis is ingestort toen het water hun dorp binnendrong.

Orkaan Idai verwoest huis

“Ik werd wakker en het hele huis stond onder water. Ik ging naar buiten, waar nog meer water was, maar ons huis leek nog intact. Toen ik weer naar binnen ging om onze bezittingen naar buiten te brengen, begon het huis in elkaar te storten. We renden naar buiten en terwijl we dat deden, werd ik op mijn voorhoofd geraakt door een ijzeren dakplaat,” vertelt de 39-jarige Catherine.

Op dit moment verblijft Catherine bij haar zus, die in het huis naast het hare woont. Haar kinderen verblijven bij haar andere zus in de buurt.

Lees ook: Orkaan Idai treft Zuidoost-Afrika: vrees voor meer dan duizend doden

“In het huis waar we nu zitten, verblijven meerdere families. Het is niet groot genoeg voor ons allemaal. Voor een meisje zoals ik is het heel moeilijk om in een huis te wonen met veel mensen en geen privacy,” legt Alindine uit.

Voor Catherine en haar dochter Alindine is de wederopbouw van hun huis hun prioriteit. Omdat ze al hun bezittingen zijn kwijtgeraakt toen het huis instortte, hebben ze ook veel huishoudelijke artikelen nodig.

“We zijn veel dingen kwijtgeraakt: de matten waar we op slapen, onze dekens, emmers en twee kippen,” zegt Catherine.

noodhulp orkaan Idai in Malawi

Plan International verleent noodhulp in het Mulanje-district door het verspreiden van voedsel en schoon drinkwater, het voorzien in benodigdheden op het gebied van water, sanitatie en hygiëne (WASH), en het bieden van onderdak aan meer dan 2.000 huishoudens. Ook werken we nauw samen met andere organisaties om ervoor te zorgen dat de getroffen kinderen, met name meisjes, veilig zijn en beschermd worden. Daarnaast voorzien we kinderen van back-to-school kits zodat ze naar school kunnen blijven gaan.

Jouw bijdrage redt levens

Steun de getroffenen van orkaan Idai

Doneer hier
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.