Slachtoffers van aardbeving en tsunami op Sulawesi hebben dringend hulp nodig

  • 1 oktober 2018

Op vrijdag 28 september werd het Donggala district en de stad Palu op het Indonesische eiland Sulawesi getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.4 op de schaal van Richter. Als gevolg hiervan werd het eiland kort daarop getroffen door een tsunami. Golven van wel zes meter hoog hebben hele delen van het eiland weggevaagd. Volgens de Indonesische overheid staat het dodental op 844 maar lokale bronnen zeggen dat er waarschijnlijk een veelvoud aan dodelijke slachtoffers is.

Hulp aan de slachtoffers

Meer dan een miljoen mensen zijn getroffen door het natuurgeweld en er is dringend behoefte aan eten, water en onderdak. Maar het is ontzettend moeilijk om in het gebied aan te komen, omdat de landingsbaan van het dichtbijgelegen vliegveld Palu ernstig beschadigd is. Bruggen zijn ingestort en wegen zijn onbegaanbaar door aardverschuivingen. Op de nog begaanbare wegen zijn wegblokkades met controleposten zodat niemand het gebied ingaat die er niets te zoeken heeft.

ingestorte huizen op het eiland Sulawesi na de aardbeving en tsuanami

Er is inmiddels een team van Plan International Indonesië in Sulawesi om een rapid needs assessment uit te voeren. Zij bepalen waar de nood het hoogst is en waaraan de grootste behoefte is. Het noodhulpteam van Plan International zal in actie komen zodra in kaart is gebracht waaraan nu het meest behoefte is. In Jakarta heeft Plan International grote voorraden hygiëne kits, dekens, tentzeilen en touw klaarstaan. Daarnaast zal de focus komen te liggen op schoon water, sanitaire voorzieningen, onderdak, schoolspullen en psychologische ondersteuning voor meisjes, jongens en volwassenen.

Lees ook: zo verleent Plan hulp in tijden van nood

Tsunami Sulawesi Noodhulp

Kinderen prioriteit

“Als kinderrechtenorganisatie heeft de bescherming van kinderen onze hoogste prioriteit”, vertelt Dini Widiastuti, directeur van Plan International Indonesië. “Het leven van de door deze ramp getroffen kinderen staat helemaal op zijn kop. Ze zullen op dit moment enorm bang zijn. Naschokken zorgen nog steeds voor voelbare trillingen. Hele families leven nu in de open lucht. Naast water, voedsel en onderdak is het van cruciaal belang dat kinderen hulp krijgen, zich weer veilig voelen en dat hun leven weer zo snel mogelijk weer op de rit komt.”

Nederland helpt Sulawesi

Geef voor water, medicijnen en onderdak.

Red levens

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.