Nieuwe tussenstand Giro555 voor Oekraïne: 160,8 miljoen euro

  • 11 april 2022

In de landelijke Giro555-actie Samen in actie voor Oekraïne is tot nog toe 160.849.047 miljoen euro ingezameld. Dat is ruim 10 miljoen euro méér dan bij de vorige tussenstand op 18 maart. Intussen is de hulpverlening van de gezamenlijke hulporganisaties in en rond Oekraïne in volle gang.

“We zijn ontzettend geraakt door de enorme geefbereidheid van Nederland. Ondanks dat de landelijke actiedag op radio en tv alweer een maand geleden is, komt er nog steeds heel veel geld binnen op de rekening van Giro555. Iedereen wil helpen, of het nou schoolklassen, multinationals of sportverenigingen zijn. Dat is heel bijzonder om te zien. Intussen zijn wij als hulporganisaties druk bezig met het bieden van levensreddende hulp die mogelijk is dankzij de bijdragen van de Nederlandse gevers”, zegt actievoorzitter Kees Zevenbergen van Giro555. Met een voorlopige opbrengst van 160,8 miljoen euro is de landelijke actie voor Oekraïne de op een na succesvolste Giro555-actie ooit. Alleen de actie voor de slachtoffers van de tsunami in Azië in 2004 leverde meer op (208,3 miljoen euro).

Lees ook: Vrouwen en kinderen in Oekraïne lopen groot risico op seksueel geweld

Hulpverlening volop bezig

De donaties uit deze Giro555-actie worden onmiddellijk ingezet. Sinds het begin van het conflict in Oekraïne zijn de 11 hulporganisaties achter Giro555 bezig met hulpverlening aan de getroffen bevolking. Dit doen zij in Oekraïne zelf en aan vluchtelingen die de grens naar omliggende landen zijn overgestoken. Zo zorgen verschillende organisaties ervoor dat mensen in Oekraïne worden voorzien van eten, medicijnen, onderdak, elektriciteit en water. Er is ondersteuning bij evacuaties en bij het verlenen van medische zorg. Ook wordt er psychosociale hulp geboden en worden plekken ingericht waar kinderen veilig zijn. Daarnaast zorgen verschillende organisaties voor hulp in de vorm van contant geld of vouchers. Daarmee kunnen vluchtelingen zelf kopen wat zij het hardst nodig hebben, zoals medicijnen, eten of andere noodzakelijkheden.

Lees ook: Psychosociale steun voor Oekraïense kinderen

Organisaties achter Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.