Minderjarige kinderrechtenverdedigers spreken zich uit bij Verenigde Naties

  • 28 september 2018

Mellicentia en Himanshu. De één komt uit Sierra Leone en de ander uit India. Ze hebben gemeen dat ze allebei minderjarig zijn en voor kinderrechten opkomen. Mellicentia is 17 en heeft in Sierra Leone al op verschillende podia gestaan om te lobbyen voor meisjesrechten. Himanshu is 15 en heeft er in zijn lokale omgeving voor gezorgd dat kinderen beter beschermd zijn tegen seksuele uitbuiting. Vrijdag 28 september zijn ze allebei te gast bij het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties om meer te vertellen over hun werk. Het VN -Kinderrechtencomité heeft tijdens de tweejaarlijkse ‘Day of General Discussion’ speciale aandacht voor deze ‘Children as Human Rights Defenders’.

Ondanks bedreigingen vechten voor meisjesrechten

Mellicentia is al sinds 2014 betrokken bij het Actie voor Jongeren en Kinderen Netwerk en inmiddels is ze lid van de Girls Advocacy Group. Het is niet altijd makkelijk om je stem te laten horen in een gemeenschap waar vrouwen en meisjes kwetsbaar zijn en er veel armoede is. Mellicentia wordt vaak bedreigd. Toch zet zij door en is ze inmiddels vertegenwoordiger van haar gemeenschap. De tiener is een serieuze gesprekspartner over onderwerpen als tienerzwangerschappen en toegang tot onderwijs tijdens dialoogsessies met het parlement en de media. Nu spreekt ze voor het eerst buiten Sierra Leone over haar werk, eerst in Genève en volgende week spreekt ze in Amsterdam over haar strijd tegen kindhuwelijken.

Mellicentia GAA

Lobbyen voor een veilige speelplek voor kinderen

Himanshu heeft zich een jaar geleden aangesloten bij een Kinderrechtenclub in India. Na een paar vergaderingen was hij overtuigd: dit is een plek waar je samen kan leren en groeien. Himanshu was onder andere betrokken bij een lobby voor een goede speelplaats waar kinderen veilig kunnen spelen. Op die manier hoeven kinderen niet meer rond te hangen op straat waar ze kwetsbaar zijn voor allerlei soorten risico’s. Ook wisten de kinderen de gemeente te overtuigen om straatverlichting te plaatsen. Dit is belangrijk om de veiligheid te bevorderen. Himanshu en andere kinderen die kinderrechten verdedigen lichten andere kinderen voor over online veiligheid.

Plan zet zich in voor meisjesrechten wereldwijd. Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Geen makkelijke weg

De Verenigde Naties willen extra aandacht besteden aan kinderen zoals Himanshu en Mellicentia, omdat deze kinderen vaak onder druk staan. Als minderjarige opkomen voor kinderrechten is niet makkelijk, want je bent toch vaak afhankelijker dan een volwassene. Zo is het moeilijker om je vrij te bewegen, rond te reizen en toegang tot informatie te krijgen. Net als het oprichten van rechtspersonen of aansluiten bij groepen die opkomen voor mensenrechten of zelfs het zelfstandig inhuren van een advocaat. Kinderen moeten meer hun best doen om gehoord en serieus genomen te worden en betrokken te worden bij discussies die volwassenen voeren.

Toch zijn er veel voorbeelden van krachtige kinderen die met succes lobby voeren, deze sprekers, maar denk ook aan Malala en Abraham Keita, de Kindervredesprijswinnaar die de Day of General Discussion openen.

Meer begrip

Het doel van de discussiedag is het bevorderen van het begrip van de inhoud en de consequenties van het VN-Kinderrechtenverdrag. Het VN-comité nodigt naast kinderen ook vertegenwoordigers uit van regeringen, non-gouvernementele organisaties, mensenrechtenmechanismen van de Verenigde Naties, het bedrijfsleven en individuele deskundigen om deel te nemen aan de discussie.

Girls Advocacy Alliance

Voor de Girls Advocacy Alliance werkt Plan International Nederland samen met Defence for Children – ECPAT en Terre des Hommes in tien landen, waaronder Sierra Leone. De alliantie is een samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en pakt geweld tegen meisjes en jonge vrouwen aan en zet zich in om de (economische) positie van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren door lobby en beleidsbeïnvloeding.

Lees hier meer over de resultaten van de Girls Advocacy Alliance

Down to Zero

In een alliantie genaamd Down to Zero werken Plan International Nederland, Defence for Children – ECPAT,Terre des Hommes, Free a Girl en ICCO Cooperation samen. Het doel is om commerciële seksuele uitbuiting in elf landen in Azië en Latijns Amerika uit te bannen in 2020. Down to Zero wordt uitgevoerd in samenwerking en met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees hier meer over seksuele uitbuiting

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.