Ambassadeurs LAKSHMI en Moïse Trustfull gaan strijd tegen seksueel geweld aan
In de nacht van 11 op 12 maart 2023 lopen LAKSHMI en Moïse Trustfull een route van twintig kilometer langs donkere wegen en afgelegen delen van Rotterdam, tijdens de Nacht tegen Seksueel Geweld. Samen met zoveel mogelijk andere deelnemers vragen de ambassadeurs van Plan International met deze nachtelijke loop aandacht voor de wereldwijde toename van seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen. Ook halen zij geld op voor projecten die Plan International uitvoert gericht op de bescherming van meisjes en jonge vrouwen. De website www.nachttegenseksueelgeweld.nl is officieel gelanceerd.
Eén op de tien meisjes en vrouwen wereldwijd is ooit verkracht. Het is ongelooflijk op welke schaal seksueel geweld plaatsvindt. Tijdens de Nacht tegen Seksueel maak ik samen met Plan International en alle andere lopers een vuist tegen seksueel geweld.
De nachtelijke loop in maart leidt deelnemers langs verlaten locaties in Rotterdam, met knooppunten als het ’s nachts uitgestorven havengebied. Onderweg maken de lopers virtueel kennis met meisjes en vrouwen uit allerlei landen waar Plan International strijdt tegen seksueel geweld. Met hun verhalen over intimidatie, aanranding of verkrachting onderstreept Plan International hoe seksueel geweld meisjes en vrouwen wereldwijd tot slachtoffer maakt en hen in hun bewegingsvrijheid beperkt.
80 procent van de meisjes en vrouwen wereldwijd ervaart seksuele intimidatie
Wereldwijd krijgt 80 procent van de meisjes en vrouwen te maken met seksuele intimidatie en één op de drie vrouwen met seksueel geweld. In Nederland ervaart twee op de drie jonge vrouwen intimidatie op straat (bron: PERSBERICHT CBS). Eén op de vijf meisjes op de vlucht krijgt te maken met seksueel geweld. Seksuele intimidatie en geweld beperken meisjes en vrouwen wereldwijd in hun bewegingsvrijheid en hebben soms levenslange gevolgen. Zo mijden meisjes en jonge vrouwen in India, uit angst voor aanranding of verkrachting, bepaalde publieke ruimten of het openbaar vervoer. Soms stoppen meisjes zelfs met school omdat de weg erheen onveilig is. Niet zelden resulteert verkrachting in ongewenste zwangerschappen, onveilige abortus en seksueel overdraagbare ziektes. Op psychologisch vlak leiden seksuele intimidatie en geweld tot angst, trauma en ingrijpende veranderingen in het zelfbeeld van meisjes of vrouwen.
Uit angst voor aanranding of seksueel geweld lopen meisjes langere routes naar huis, kiezen ze hun zitplaats in de bus bewust of verbergen zij zich in wijde truien. Dat moet anders. Samen met Plan International strijd ik ervoor dat meisjes en vrouwen zich overal ter wereld veilig kunnen voelen.
Strijd tegen seksueel geweld
Plan International werkt aan betere bescherming van meisjes en vrouwen wereldwijd. Bijvoorbeeld door hen fysiek te beschermen tegen seksueel geweld door safe spaces op te zetten en gevaarlijke plekken in steden veiliger te maken. Daarnaast geeft Plan International voorlichting en traint de organisatie jongeren om zich uit te spreken tegen seksuele intimidatie en geweld tegen meisjes en vrouwen. Bij lokale, regionale en internationale autoriteiten lobbyt Plan International voor de bestrijding van seksuele intimidatie en geweld en voor de opvang ondersteuning voor de slachtoffers.