Honger en oorlog houden meisjes in Zuid-Sudan uit school

  • 18 mei 2017

76 procent van de meisjes gaat niet naar de basisschool in het door geweld en voedselschaarste verscheurde Zuid-Sudan. Deze schokkende cijfers bracht Unicef, partner van Plan in Zuid-Sudan, onlangs naar buiten. Meisjes worden beroofd van hun toekomst.

Volgens Anne-Birgitte Albrectsen, CEO van Plan International, worden kinderen hard getroffen in Zuid-Sudan: “Ze krijgen te maken met een driedubbele tragedie: oorlog, hongersnood en de ontkenning van hun recht op onderwijs.”

Honger houdt meisjes thuis

Zuid-Sudan

Gebrek aan voedsel is voor veel ouders een reden om meisjes thuis te houden, stelt Albrectsen. “Meer dan 40 procent van de populatie – 4,9 miljoen mensen – heeft niet genoeg te eten. Duizenden kinderen – vaak meisjes – worden om die reden uit de schoolbanken gehouden. Ze moeten helpen in het huishouden of met voedsel zoeken.”

Meisjes als handelswaar

In talloze dorpen zijn de mannen weg: vermist, op zoek naar graasgronden voor het vee, of aan het vechten. Vrouwen en kinderen blijven achter en moeten zelf zien te overleven. Vaak op amper een maaltijd per dag. In zo’n situatie worden meisjes al snel gezien als handelswaar en daarom op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Albrectsen: “Schokkend genoeg is het heel gewoon om jonge meisjes te verkopen voor vee.”

Zo helpt Plan

Zuid-Sudan

Plan helpt met het Food for Education Programme. Op scholen in de staten Oost-Equatoria, Jonglei en Lake worden schoolmaaltijden uitgedeeld. De meisjes krijgen een extra rantsoen om te delen met hun families. Hierdoor worden ouders aangemoedigd om hun dochters naar school te blijven sturen.

Dignity kits

Plan zorgt dat kinderen schoolspullen krijgen en op scholen worden sanitaire voorzieningen gebouwd voor meisjes. Met het uitdelen van dignity kits – pakketten met onder meer ondergoed en maandverband – worden meisjes gestimuleerd om geen lessen te missen als ze ongesteld zijn. Ook zet Plan anti-geweldsclubs op om kinderen een veiliger gevoel te geven op school.

Schokkende cijfers

Nog wat cijfers uit het onderzoek van Unicef: 72 procent van de kinderen (jongens en meisjes) gaat in Zuid-Sudan niet naar de basisschool. Het land scoort hiermee het slechts van 22 oorlogsgebieden. In de onderbouw van het middelbaar onderwijs gaat 60 procent niet naar school. In deze categorie scoort alleen Niger slechter met 68 procent.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.