Een half jaar oorlog: humanitaire ramp in Sudan

  • 17 oktober 2023

In Sudan woedt al zes maanden een machtsstrijd tussen militaire groeperingen. De bevolking lijdt sterk onder het hevige geweld. Plan International is gealarmeerd door berichten over bruut seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen en etnische aanvallen op burgers door gewapende groepen. We blijven noodhulp verlenen en focussen ons in het bijzonder op het tegengaan van seksueel misbruik, mensenhandel en andere vormen van geweld tegen meisjes en vrouwen.

Naast het oorlogsgeweld kampen kinderen en families met gebrek aan onderdak, medische zorg en voedingsmiddelen: 20 miljoen mensen, ruim veertig procent van de bevolking, heeft te weinig eten.

Gisma (16) leeft in een vluchtelingenkamp net over de grens: “We ontvluchtten Khartoum met alleen de kleren die we aanhadden. De reis duurde drie dagen en we zagen lichamen langs de weg liggen. Het enige wat ik wil, is terugkeren naar school.” – ©Plan International


Acute noodhulp, familiehereniging en voorlichting

Plan International verleent noodhulp in zeven van de acht regio’s van Sudan. Onder meer via samenwerking in de Dutch Relief Alliance ondersteunt Plan International getroffen kinderen en families als volgt:

  • We verlenen acute noodhulp in de vorm van (drink)water, medische en psychosociale zorg, voedselpakketten en hygiënekits.
  • Tijdens voorlichtingssessies waarschuwen we families voor het risico op seksueel misbruik, uitbuiting en seksueel geweld. Ook trainen we hulpverleners in het tegengaan van gendergerelateerd geweld.
  • We ondersteunen meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld bij veilig onderdak, psychosociale steun en doorverwijzing naar gespecialiseerde zorg.
  • We leggen vast welke kinderen alleen reizen en herenigen ze, wanneer mogelijk, met familieleden.
  • Door opvangplekken speciaal voor kinderen op te zetten in vluchtelingenkampen, bieden we kinderen een plek waar ze spelenderwijs hun emoties kunnen verwerken.
  • We bieden (nood)onderwijs door scholen op te zetten en voorzien kinderen van lesmateriaal.
Noodhulpcoördinator Alaa Abusifian bereidt een distributie van hygiënekits voor in regio White Nile.– Foto: ©Abdallah Mohammed

Psychosociale steun voor jonge vrouwen

Veel kinderen en families die de gevechten ontvluchtten, zijn slachtoffer of getuige geweest van schokkend geweld. Plan International biedt naast acute noodhulp ook psychosociale ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van body mapping. Dit is een creatieve werkwijze om te leren praten over traumatiserende gebeurtenissen. In White Nile, een staat in het noorden van het land, volgen meisjes en jonge vrouwen deze vorm van therapie. Door hun lichaam te tekenen en te vullen met woorden, kleuren en symbolen, delen deelnemers hoe het met ze gaat en wat ze voelen in hun lichaam.

Aya, 21, is een van de deelnemers: “Toen ik mijn lichaam tekende, kon ik laten zien wat ik niet onder woorden kan brengen. Ik ben streng opgevoed en kon geen eigen keuzes maken. Maar nu ik in een vluchtelingenkamp woon, mis ik mijn thuis ondanks de restricties. Ik hoop sterker uit de oorlog te komen.”

Een aantal van de body maps die meisjes en jonge vrouwen opstelden tijdens een sessie uit Plan International’s psychosociale ondersteuningsprogramma – Foto: ©Plan International

In buurlanden

Veel kinderen en families zijn de Sudanese grens overgestoken naar buurlanden, waar de behoefte aan noodhulp al groot was. In Ethiopië, Egypte, Zuid-Sudan, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek breidt Plan International daarom haar noodhulp uit. In vluchtelingenkampen en op ontvangstlocaties werken we aan kindbescherming, psychosociale steun, onderwijs en voedselhulp.

We zetten safe spaces voor meisjes en jonge vrouwen op, omdat zij in vluchtelingenkampen extra kwetsbaar zijn.

Ook in buurlanden richten we ons in het bijzonder op meisjes en jonge vrouwen, zegt Christine Karumba, programmamanager noodhulp in Tsjaad: “In verschillende vluchtelingenkampen, waaronder het Gaga-kamp, steunen we jonge vrouwen, tienermoeders en kinderen met contant geld en waardebonnen. Bovendien zetten we safe spaces voor meisjes en jonge vrouwen op, omdat zij in vluchtelingenkampen extra kwetsbaar zijn.”

Duizenden kinderen moesten alles achterlaten

Steun meisjes op de vlucht

Doneer nu!

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.