Hoe zorg je voor onderwijs in een vluchtelingenkamp?

Een gewapend conflict en voedseltekorten zorgen ervoor dat families hun huis moeten verlaten in Zuid-Sudan. Velen belanden in een vluchtelingenkamp in andere delen van het land, waar ze opnieuw hun leven moeten opbouwen. In deze situatie missen kinderen de houvast van school en hebben ze geen veilige plek om kind te zijn. Plan International slaat de handen ineen met andere humanitaire organisaties om kinderen die op de vlucht zijn te ondersteunen.

De instabiliteit in Zuid-Sudan heeft geleid tot een langdurige noodsituatie. Het vluchtelingenkamp in Morobo, een district in het zuiden van het land, heeft inmiddels de omvang van een kleine stad. Ook in tijden van crisis gaat het leven door, en de Zuid-Sudanezen die ontheemd zijn geraakt bouwen hier hun bestaan weer op. Plan International ondersteunt deze mensen met noodhulp, die mede gefinancierd wordt door de afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie.

 

Gevlucht maar toch naar school

Het conflict in Zuid-Sudan heeft er mede voor gezorgd dat scholen zijn verwoest, waardoor kinderen geen onderwijs meer kunnen volgen. Leraren zoeken een plek om les te geven, maar kunnen niet voorkomen dat kinderen een leerachterstand oplopen. Ook hebben veel ouders geen geld (meer) om de schoolkosten te betalen. En als er een tijdelijke school wordt opgezet, ontbreken vaak de nodige schoolmaterialen. Plan International werkt in Morobo samen met partnerorganisatie Tearfund om kinderen weer naar school te laten gaan. Door scholen op te zetten, schoolmateriaal te verzorgen en leraren te ondersteunen.

Lesgeven in een kerk

Atik is leraar in een vluchtelingenkamp in Morobo en vertelt over hoe het is om les te geven in het kamp. “Lesgeven is momenteel niet makkelijk,” vertelt hij. “Doordat de school verwoest is, moet ik nu lesgeven in de kerk. Deze plek is eigenlijk niet geschikt als klaslokaal. Maar met schoolbordverf en krijt kan ik toch nog fatsoenlijke lessen gevenzodat ze les kunnen geven en voorzien van lesmateriaal en andere schoolmaterialen.

Deze kerk dient tijdelijk als leslokaal

Veilige speelplekken voor kinderen

Een vluchtelingenkamp is geen veilige plek voor een kind om zich te ontwikkelen. Er is altijd een gespannen situatie, van mensen die onder druk staan omdat ze noodgedwongen moesten vluchten. In deze situatie is het risico op seksueel geweld en uitbuiting van kinderen hoog. Daarom zet Plan International veilige speelplekken op waar kinderen ‘gewoon’ even kind kunnen zijn. Ze kunnen hier in een beschermde omgeving spelen zonder zich zorgen te maken.

Dit noodhulpproject wordt mede gefinancierd door de afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie.

 

 

 

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.