Dit doet Plan International voor Oekraïense vluchtelingen

Het aanhoudende conflict in Oekraïne veranderde de levens van miljoenen Oekraïners ingrijpend. Steden zijn verwoest, gezinnen vallen uit elkaar en miljoenen mensen vluchtten de grens over naar veiliger gebied. Als Giro555-hulporganisatie is Plan International meteen in actie gekomen om vluchtelingen te ondersteunen. Richard Goedegebuur, noodhulpexpert bij Plan International, en Lotte Claessens, specialist kindbescherming, vertellen erover.

Plan International is momenteel actief in Oekraïne zelf en in buurlanden Moldavië, Polen en Roemenië. Richard en Lotte doen verslag vanuit Polen: “Net als in andere crises zijn het vooral vrouwen en kinderen die vluchten. Bijna twee op de drie Oekraïense kinderen is ontheemd en ruim 75.000 kinderen die van hun familie gescheiden zijn, staken al onbegeleid de grens over,” aldus Richard.

Meer seksueel geweld

“Eigenlijk zien we in alle noodhulpsituaties een toename van seksueel geweld, zeker tijdens gewapende conflicten,” legt Lotte uit. “Gezinnen vallen uit elkaar, buurten zijn verlaten en de politie en jeugdzorg zijn niet of minder aanwezig. Dat gaat ten koste van de veiligheid van vrouwen, kinderen en in het bijzonder meisjes. Politiebureaus of scholen, plekken waar meldingen vaak binnenkomen, zijn meestal dicht.”

Lees ook: Oekraïense meisjes delen foto’s van thuis

Veilige plekken

Richard voegt toe: “Je moet je voorstellen dat veel vrouwen alleen met hun kinderen vluchten. Hun man blijft vaak achter om mee te vechten in het conflict. Veel van deze vrouwen komen aan in Polen of andere buurlanden na een lange reis. Sommigen van hen hebben van alles meegemaakt, zoals misbruik of seksueel geweld.”

Op een veld staan drie partytenten opgesteld met allemaal dozen met spullen erin. Hulpverleners en vluchtelingen lopen tussen de tenten door, spullen uitdelend.
Plan International deelt levensmiddelen uit bij de Poolse grens

Lotte: “De vrouwen die zijn gevlucht, weten niet waar ze terecht kunnen. In alle programma’s van Plan International proberen we ervoor te zorgen dat zij veilige plekken krijgen, melding kunnen doen en de juiste hulp ontvangen na seksueel geweld. Dat moet in iedere crisis prioriteit hebben.”

De juiste hulp krijgen na seksueel geweld moet in iedere crisis prioriteit hebben

Leefgeld

In Polen waren we snel ter plekke om kinderen en vrouwen op te vangen. Om vrouwen zo goed mogelijk te ondersteunen heeft Plan International informatiecentra opgezet bij opvangplekken waar  vluchtelingen binnenkomen. Richard: “In het informatiecentrum krijgen de vluchtelingen wat leefgeld en een visum zodat de kinderen in Polen naar school kunnen. Ook bij de Oekraïense ambassade is er een informatiecentrum.”

Directe steun bij trauma’s

Eerste levensbehoeften zijn natuurlijk heel belangrijk, maar ook psychosociale steun is noodzakelijk. “Een conflict moeten ontvluchten en familieleden moeten achterlaten is een zeer traumatische gebeurtenis. Zeker als je tijdens de vlucht ook nog te maken krijgt met seksueel geweld. Het is dus van belang dat vrouwen die dat hebben meegemaakt direct psychologische hulp krijgen,” licht Richard toe.

Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

In de informatiecentra zijn er daarom ook psychologen aanwezig. “Tijdens psychologische sessies praten de vrouwen over hun ervaringen. Hun kinderen worden opgevangen op kindvriendelijke plekken, waar zij met andere kinderen kunnen spelen en hun hoofd even kunnen leegmaken.”

Naar school in Polen

Een andere belangrijke prioriteit is dat de Oekraïense kinderen onderwijs kunnen blijven volgen, zodat zij geen leerachterstand oplopen. Richard: “De jongere kinderen gaan naar scholen in Polen. Door hun leeftijd kunnen zij makkelijker een andere taal leren. En omdat het voor veel Poolse leraren nieuw is om les te geven aan kinderen die de taal niet spreken, geven we ze training over hoe ze dat kunnen doen.”

Twee kinderen van achteren zitten aan een tafel met een tablet. Op de tablet staat een educatief spel aan met woorden en figuurtjes.
Kinderen krijgen onderwijs op nieuwe tablets

Een andere belangrijke prioriteit is dat kinderen onderwijs kunnen blijven volgen, zodat zij geen leerachterstand oplopen

Terug naar Oekraïne

“Voor oudere kinderen stellen we computers, tablets en telefoons beschikbaar waarmee zij de lessen uit Oekraïne digitaal kunnen volgen. Veel vluchtelingen willen uiteindelijk terug naar Oekraïne. Het is daarom belangrijk dat zij onderwijs in Oekraïne kunnen blijven volgen. We hopen dat zij op deze manier niet te veel achterlopen als zij in de toekomst naar Oekraïne terugkeren.”

Bij uitzonderlijke rampen slaan elf samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Wij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties van Giro555: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision.

Samen helpen we Oekraïense vluchtelingen een nieuw leven opbouwen

Jouw steun is hard nodig

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.