Meisjesbesnijdenis in Somalië neemt toe door lockdown

  • 20 mei 2020

In Somalië leidt de lockdown tot een zorgwekkende toename van meisjesbesnijdenissen. De besnijdsters gaan nu langs de deuren om meisjes te besnijden. Wereldwijd zullen er vanwege de crisis twee miljoen meisjes slachtoffer worden van besnijdenis. In Somalië zullen er dit jaar zo’n 290.000 meisjes worden besneden.

Plan International en partner NAFIS network merken een toename in de meldingen van meisjesbesnijdenis in Somalië. “De lockdown en de sluiting van scholen als gevolg hiervan wordt gezien als een geschikt moment om meisjes thuis te besnijden omdat meisjes nu de tijd hebben om goed te genezen”, aldus Sadia Allin, het hoofd van Plan International in Somalië.

Sadia Allin van Plan International Somalië
Sadia Allin van Plan International Somalië

Besnijdsters gaan langs de deuren

Traditioneel werd de besnijdenis uitgevoerd tijdens de schoolvakanties in de steden of tijdens het regenseizoen op het platteland. Omdat de besnijdsters bang zijn inkomsten mis te lopen, hebben ze een bijzondere manier van ronselen bedacht. Ze gaan langs de deuren en bieden aan om de meisjes die thuiszitten vanwege de pandemie te besnijden.

“Ze stonden ook voor mijn deur met de vraag of er jonge meisjes zijn die ze kunnen besnijden. Ik was geschokt”, zegt Allin, die twee dochters van vijf en negen heeft.

De besnijdsters stonden voor mijn deur met de vraag of er jonge meisjes waren die ze konden besnijden. Ik was geschokt

Hoogste aantal meisjesbesnijdenissen

Wereldwijd zijn er meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. Elk jaar lopen meer dan 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Somalië heeft de hoogste aantallen meisjesbesnijdenissen ter wereld: 98 procent van de meisjes tussen de 5 en 11 jaar is besneden. Vanwege de coronacrisis zal dit aantal waarschijnlijk alleen maar toenemen.

Lees ook: Redenen voor & gevolgen van meisjesbesnijdenis

Wetgeving

Meisjesbesnijdenis is nog steeds legaal in Somalië. Maar om de praktijk te voorkomen is wetgeving niet genoeg. ‘Besnijdster’ is hier namelijk, net als in veel andere landen waar meisjesbesnijdenis plaatsvindt, een baan met een bijbehorend inkomen.

Het is daarom heel belangrijk om deze besnijdsters een andere manier van inkomsten aan te bieden. Ook intensieve voorlichting en andere alternatieve rituelen aanbieden zijn essentieel bij het bestrijden van meisjesbesnijdenis.

Grote gezondheidsrisico’s

Meisjesbesnijdenis heeft levenslange gevolgen voor meisjes. Het leidt tot allerlei lichamelijke, psychische en seksuele problemen, en soms zelfs tot de dood. Bij de besnijdenis worden de uitwendige geslachtsorganen gedeeltelijk of helemaal weggesneden. In Somalië wordt de vaginale opening ook vaak dichtgenaaid, dit heet infibulatie.

Wat doet Plan?

Juist nu is het ontzettend belangrijk om ons te blijven inzetten voor de gezondheid en rechten van meisjes en vrouwen. Daarom spreekt Plan International zich tijdens de coronacrisis in Somalië uit op de radio en andere publieke kanalen om mensen bewust te maken van de gevolgen van meisjesbesnijdenis.

We geven voorlichting aan lokale leiders, zoals werknemers bij de overheid en lokale partners, over de extra risico’s die het coronavirus voor meisjes meebrengt. Ook krijgen mensen die werkzaam zijn in de media trainingen over hoe ze op een juiste en kindvriendelijke manier informatie kunnen verstrekken over het coronavirus en meisjesbesnijdenis. Samen blijven we ervoor strijden dat meisjes over hun eigen lichaam kunnen beschikken!

Samen strijden we tegen meisjesbesnijdenis

Help jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.