“We zullen vechten totdat we gerechtigheid bereiken’’

De 16-jarige Roxana uit Colombia begint pas net te ontdekken wie ze is. Ze groeide op in een omgeving die haar voortdurend probeerde te ondermijnen, simpelweg omdat ze een meisje is. Roxana is vastbesloten om te vechten voor haar rechten en ervoor te zorgen dat meisjes en vrouwen met respect behandeld worden.

“Ik vind het moeilijk om uit te drukken hoe ik me voel wanneer ik zie dat er geweld tegen vrouwen wordt gebruikt. Vrouwen voelen zich slecht als mannen seksistisch zijn. Ze worden naar beneden gehaald en voelen zich ontmoedigd. Op het moment dat zoiets gebeurt, hebben ze het gevoel dat ze niet dezelfde kwaliteiten hebben als mannen, wat zeker niet het geval is,” vertelt Roxana.

Vechten voor gerechtigheid

“Ooit heb ik een gedicht gelezen met de zin: ‘De hand die de wieg schommelt is de hand die de wereld regeert’. Dit vind ik een hele krachtige boodschap. Het betekent dat wij als vrouwen sterke mensen zijn. Niet iedereen kan moedig en strijdlustig zijn in slechte tijden. Het feit dat vrouwen dit wel kunnen is uniek.’’

Lees ook: Uma maakt korte metten met geweld tegen meisjes

“Als we allemaal in deze boodschap geloven, zal de wereld er anders uitzien. Als we samenwerken, zullen mannen die geweld gebruiken zich realiseren dat onrechtvaardigheid niet ongestraft zal blijven. We zullen vechten totdat er gerechtigheid is bereikt,” aldus Roxana.

Moedige vrouwen

“We hebben gelijkheid nodig tussen mannen en vrouwen. Dit zou betekenen dat mannen ons een kans geven om dingen te doen die ze ons in het verleden misschien niet zouden hebben gegeven. Het zou ervoor zorgen dat vrouwen vertrouwen in zichzelf krijgen, in hun vaardigheden en capaciteiten, met als resultaat dat ze zichzelf gaan zien als moedige vrouwen.”

Als meisje geloof ik dat we kunnen bereiken wat we willen

“Als ik met mijn vrienden op straat loop gebeurt het heel vaak dat mannen ons lastigvallen. Ze tonen geen respect voor vrouwen. Als een man een meisje of jonge vrouw benadert en haar probeert te verleiden, wil ik hem altijd vragen: “Wat als het je dochter was? Zou je willen dat je dochter zo behandeld wordt?”.”

“Ik heb mezelf altijd als een zelfverzekerd persoon beschouwd, maar niet iedereen is zo. Ik denk daarom dat gendergelijkheid zou betekenen dat vrouwen die minder zelfverzekerd zijn zich beter kunnen verdedigen en zich zouden realiseren dat ze niet hoeven te doen wat mannen zeggen.”

“Ik wil psycholoog worden”

“Ik praat veel met mijn familie over dit soort zaken, vooral omdat ik er zelf in geïnteresseerd ben, maar ik denk ook dat ze willen dat ik me ervan bewust ben en dat ik de kennis heb om mezelf en anderen te beschermen.”

Lees ook: “Ik weet nu dat jongens en meisjes dezelfde rechten hebben”

“Als ik klaar ben met school wil ik psycholoog worden. Het is mijn doel om een eigen stichting op te richten voor kinderen en jongeren die mishandeld zijn. Er is geen specifieke gebeurtenis die mij daartoe aanzet, maar ik heb een vriendin die soms met me praat over de problemen die ze thuis heeft en ik geef haar dan advies. Er zijn ook andere mensen die met mij komen praten omdat ze weten dat ik zal luisteren en mijn best zal doen om ze te helpen. Dit heeft mij geïnspireerd tot mijn doel, omdat ik het mooi en belangrijk werk vind.”

Verandering in de community

“Mijn moeder en vader zijn mijn rolmodellen. Ik ben erg trots op ze, omdat mijn familie heeft gevochten voor wat ze hebben bereikt. Soms luisteren volwassenen naar wat wij als meisjes te zeggen hebben, maar er zijn ook volwassenen die dit niet doen. Zij zijn in andere tijden opgegroeid en hebben een andere mentaliteit, dus voor hen is het moeilijker om onze mening te accepteren.”

Ik wil dat mijn ouders trots op mij zijn en dat ze kunnen zeggen: ’We hebben een geweldige vrouw opgevoed’

“Toch zijn we er in geslaagd om een aantal volwassenen van gedachten te doen veranderen. Bij Plan International schilderen we muurschilderingen in de community waarmee we boodschappen over gendergelijkheid delen. Ouders die de muurschilderingen hebben gezien laten weten dat ze inzien dat er verandering moet komen. Het blijkt dat ze het erg leuk vinden dat er meisjes deelnemen aan het programma. Deze reacties vind ik erg motiverend. Als meisje geloof ik dat we kunnen bereiken wat we willen en dat we de manier waarop vrouwen worden gezien in de community kunnen veranderen.”

Meer van dit soort verhalen direct in je inbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

“Als ik aan de toekomst denk, zie ik mezelf als een oude dame. Een oude dame die genoten heeft van haar leven. Ik wil dat mijn ouders trots op mij zijn en dat ze kunnen zeggen: ’We hebben een geweldige vrouw opgevoed. We leerden haar om een krijger te zijn, om dapper te zijn en om nooit op te geven.’”

Samen helpen we meisjes zoals Roxana aan een betere toekomst

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Op zoek naar een cadeau met betekenis?

Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Kerstkaarten Plan International
Shop jouw cadeau

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.