Amel: “Ik wil meisjesbesnijdenis in mijn dorp uitroeien”

Amel is een uitbundig negenjarig meisje uit Tamouh, een plattelandsdorpje vlak buiten Cairo in de provincie Giza. Ze spreekt in razendsnel tempo. “Meisjesbesnijdenis kán en moet in Egypte worden verbannen. Ik ben zeer gedreven!”

Haar gedrevenheid is begrijpelijk. Egypte heeft de op twee na hoogste ranking in de wereld als het gaat om het besnijden van meisjes en vrouwen. Alleen Guinea en Somalië hebben de twijfelachtige eer hoger te staan op deze lijst.

Amel is vastberaden dit probleem aan te pakken. “Ik wil meisjes- en vrouwenbesnijdenis in mijn dorp uitroeien, omdat het veel negatieve effecten heeft voor iedereen,” zegt ze: “Het doet veel meisjes pijn”.

Meisjesbesnijdenis Egypte

Zelf kiezen

Als een trots Egyptisch meisje tekent ze graag de nationale monumenten zoals de piramide en de sfinx. En zoals elk ander kind houdt ze er van tijd door te brengen met haar vrienden. Maar op één punt verschilt ze van een doorsnee kind in Egypte: ze heeft ervoor gekozen niet besneden te worden.
Amel weigerde besneden te worden, omdat een vriendin was doodgebloed als gevolg van deze mishandeling. In Tamouh bezocht Amel bewustwordingssessies van de Vereniging voor de Ontwikkeling van de Gemeenschap – een lokale partnerorganisatie waarmee Plan nauw samenwerkt in Egypte. Tijdens deze sessies kreeg ze seksuele voorlichting en informatie over haar rechten.
Nadat ze meer leerde over de negatieve impact van besnijdenis, wist Amel haar ouders te overtuigen dat ze zelf de keuze mocht maken om wel of niet besneden te worden.

Lees meer over meisjesbesnijdenis in ons dossier

meisjesbesnijdenis fgm egypte

Laten zien wat aan de hand is

Amel realiseert zich dat veel andere meisjes niet het voorrecht hebben om zelf te beslissen. “De sessies waren zeer nuttig, maar we moeten als gemeenschap de boodschap zelf verspreiden. We moeten de hele wereld laten zien wat hier aan de hand is.”

Maar hoe wil ze helpen meisjesbesnijdenissen uit te bannen? “We praten er veel over en als een vriendin de leeftijd heeft om besneden te worden, vertellen we haar over de negatieve gevolgen hiervan en dat ze moet praten met haar ouders. Ook nodigen we de hele familie uit om de sessies bij te wonen, zodat ze op de hoogte zijn van de negatieve gevolgen van besnijden.”

Het mag, gezien haar karakter, geen verrassing zijn dat Amel optimistisch is dat meisjesbesnijdenis tot het verleden kan gaan behoren. “Het nieuws zal zich verspreiden, van mond-tot-mond en in de bijeenkomsten in de dorpen.”

Sluit je ogen niet

Plan vroeg een aantal mensen, onder wie Kim Feenstra en Moïse Trustfull, een meisjesbesnijdenis te bekijken en samen met ons aandacht te vragen voor deze schadelijke traditie. Op deze pagina kun je hun reactie bekijken en meer lezen over de strijd die Plan tegen deze schadelijke traditie voert.

We mogen onze ogen niet sluiten voor meisjesbesnijdenis.

Strijd met ons mee tegen dit onrecht!

Maak het verschil
 
 
 
 
 

Strijd mee tegen meisjesbesnijdenis!

Hoe meer mensen zoals jij zich aansluiten om het onrecht tegen meisjes te bestrijden, hoe meer meisjes we een beter leven kunnen geven. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat ze niet besneden, uitgehuwelijkt of uitgebuit worden.

Kim Feenstra meisjesbesnijdenis tienerzwangerschappen kindhuwelijken
Ja, ik sluit mij aan!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.