Unsiyah van Plan International Indonesië: “Ik geloof in de kracht van kinderen”

Na de verwoestende aardbeving en tsunami die vorig jaar op Sulawesi plaatsvonden, keren kinderen in het getroffen gebied nu langzaam terug naar school. Unsiyah werkt bij Plan International Indonesië en houdt zich specifiek bezig met noodhulp bieden aan kinderen.

Meer dan 2,4 miljoen mensen, onder wie een half miljoen kinderen, werden getroffen door de ramp in Indonesië. Minstens 1.200 scholen werden beschadigd, waardoor ongeveer 184.000 leerlingen en studenten werden gedupeerd. Veel scholen in de regio zijn nog gesloten, maar door wederopbouw en het creëren van tijdelijke lesruimtes kunnen steeds meer kinderen nu weer naar school.

Emotionele ervaring

“Ik kan het me nog goed herinneren, toen ik vorig jaar voor het eerst na de aardbeving in Centraal-Sulawesi aankwam. Het was een emotionele ervaring, omdat ik heel graag met kinderen werk en hun lot me aan het hart gaat”, vertelt Unsiyah. Unsiyah werkt als Child Protection in Emergency Officer voor Plan International Indonesië.

“Mijn eerste taak was het opzetten van mobiele recreatieve activiteiten (MRA), zodat we psychosociale ondersteuning konden bieden aan kinderen die getroffen waren door het trauma van de aardbeving. We hebben ons MRA-centrum opgezet in een leeg klaslokaal, er waren geen stoelen of tafels. Die waren allemaal verwoest, net als de rest van de school die tijdens de ramp was ingestort. In die ruimte begonnen we op een mat kennis te maken met de kinderen in de omgeving. We zaten, speelden en tekenden samen.”

Unsiyah

Lees ook: Selsi’s huis op Sulawesi werd weggevaagd

Terug naar school

Zo was de school van de tienjarige Aura erg beschadigd: “Ons huis was niet verwoest, maar onze school was wel beschadigd. De stoelen, tafels en sommige lokalen kunnen niet worden gebruikt, dus nu zitten we samen met andere klassen in de klaslokalen die nog wel te gebruiken zijn. Er zijn ook tenten gebouwd in de speeltuin die we als klaslokalen gebruiken.”

“Mijn huis werd getroffen door de aardbeving, dus mijn familie slaapt in een tent. Ik was eerst verdrietig, maar ik ben blij dat ik nu weer terug naar school kan. Eerst hadden we les we in tenten, maar nu zijn we terug in ons klaslokaal,” vertelt de negenjarige Putra, een leerling uit de derde klas.

Unsiyah

Nieuwe scholen bouwen

“Om de kinderen zo snel mogelijk weer naar school te krijgen, wisten we dat we een nieuwe lesruimte moesten bouwen. Na een evaluatie te hebben uitgevoerd, zijn we begonnen met het bouwen van een aantal scholen. Negen maanden na de start hebben we de bouw van één school voltooid en zijn we halverwege de bouw van 22 andere. Daarnaast trainen we de leraren en delen we back-to-school kits uit aan duizenden kinderen,” vertelt Unsiyah.

“Elke dag voeren we activiteiten uit met jonge kinderen in de kindvriendelijke ruimtes die we hebben gebouwd. We hebben meer dan 40 veilige ruimtes voor kinderen opgezet in 26 dorpen in de provincie. Onze vrijwilligers en partners die de centra runnen, zijn getraind om met de kinderen om te gaan die getroffen zijn door het trauma van de aardbeving.’’

Het was mooi om de kinderen weer te zien herstellen na de ramp

“De bescherming van de kinderen staat voorop. Kinderen in de community’s weten nu met wie ze kunnen praten als ze een probleem hebben. Al deze initiatieven zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren, met name meisjes, hun leven kunnen leiden zonder kindermishandeling, verwaarlozing of intimidatie”, aldus Unsiyah.

Unsiyah

Op de hoogte blijven van wat Plan doet en de resultaten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Festival voor kinderen

“Een van de mooiste momenten van mijn noodhulpwerk in Centraal-Sulawesi, was toen Plan International een festival voor kinderen organiseerde. Alle kinderen zongen en dansten en konden meedoen aan een voetbaltoernooi. Het was fantastisch om te zien hoe de kinderen lachten en plezier hadden met tekenen, pottenbakken en liedjes schrijven. Het was mooi om ze weer te zien herstellen na de ramp,” vertelt Unsiyah.

“Ik geloof in de kracht van kinderen, met onze steun kunnen ze hun situatie veranderen en een betere toekomst voor zichzelf opbouwen. Mijn rol is om hen te helpen hun dromen te verwezenlijken.”

Ik geloof in de kracht van kinderen, met onze steun kunnen ze hun situatie veranderen en een betere toekomst voor zichzelf opbouwen.

Dit doet Plan

Plan International werkt onder meer samen met het District Education Office om tijdelijke lesruimtes in te richten op scholen die tijdens de aardbeving zijn beschadigd. Er worden 23 lesruimtes gebouwd op scholen in Sigi, Palu en Donggala, samen met sanitaire voorzieningen. Plan deelt ook schoolpakketten  uit en traint leraren om voorbereid te zijn op rampen.

Unsiyah vertelt verder: “Ook is er een geboortebewijsprogramma opgezet. Een geboortebewijs geeft bestaansrecht aan kinderen. Zonder dit bewijs bestaan kinderen officieel niet en kunnen ze geen aanspraak maken op hun rechten, bescherming, onderwijs of gezondheidszorg. Bovendien worden meisjes in een noodsituatie na een ramp vaker uitgehuwelijkt, ook als ze nog heel jong zijn. Hun ouders hoeven dan voor één kind minder te zorgen. Doordat met een geboortebewijs de leeftijd van een meisje aangetoond kan worden, wordt de kans op een kindhuwelijk verkleind.”

Het zal een lange weg naar herstel zijn, maar terug zijn op school en spelen met vrienden zal wat hoop en geluk hebben gebracht voor Aura en Putra. Met de juiste ondersteuning is er alle kans dat ze hun opleiding voortzetten en hun jeugd terugkrijgen, ondanks de enorme omvang van de ramp.

 

Samen bouwen we aan een betere toekomst voor kinderen in rampgebieden

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5

 

 

 

 
 
 
 
 

Red levens!

Stel je voor dat er geen IC is, geen voorlichting, geen zeep, geen water. De gevolgen van het coronavirus zullen voor veel families en kinderen desastreus zijn. Help mee om verspreiding tegen te gaan.

Waterfilter webshop cadeau
Doneer eenmalig!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.