Shalini gaf 2.500 kinderen officieel een identiteit

In Zuid-Azië moet de helft van de meisjes trouwen voordat ze achttien zijn. Een gevolg hiervan is dat veel van hen op jonge leeftijd zwanger raken en moeten stoppen met school. Maar daar komt verandering in als het aan Shalini (21) ligt. Zij doet er alles aan om deze schadelijke tradities en gebruiken de wereld uit te helpen.

Shalini zou als 17-jarig meisje uitgehuwelijkt worden, maar voorkwam dat. Ze wist namelijk dat het in India illegaal is om minderjarigen te laten trouwen. Shalini kwam op voor haar rechten en wist zo haar eigen kindhuwelijk te stoppen.

Mijn ouders wilden me uithuwelijken, maar ik weigerde mijn dromen op te geven

Girl from Utter Pradesh in India

Meer kindhuwelijken gestopt

Shalini is sinds 2010 een jongerenactiviste voor Plan International. Mede daardoor kende ze als 17-jarig meisje haar rechten en had ze de moed om voor zichzelf op te komen. Nadat ze haar eigen kindhuwelijk voorkwam, was Shalini vastbesloten hetzelfde voor andere kinderen te doen. Met succes, want in de afgelopen jaren stopte Shalini al een tiental kindhuwelijken.

Een van de manieren waarop Shalini strijdt tegen kindhuwelijken is door voor geboortebewijzen te zorgen. Zonder geboortecertificaat staan kinderen in geen enkel overheidsregister. Ze bestaan feitelijk dus niet, en kunnen daardoor ook niet aantonen dat ze nog te jong zijn om te trouwen. Ook is het voor politie en justitie erg lastig om deze kinderen te beschermen tegen misbruik en uitbuiting

Geboortecertificaten

Sinds Shalini jongerenactiviste is, heeft ze ervoor gezorgd dat 2.500 kinderen een geboortebewijs hebben gekregen. Ze ging langs de deuren om met ouders te praten die soms helemaal onbekend waren met geboortebewijzen, gaf voorlichting, hield bijeenkomsten en verzamelde alle gegevens in haar notitieboek.

Met deze gegevens ging ze vervolgens naar de lokale overheid, waardoor 2.500 kinderen nu een geboortebewijs hebben.

Girl from Utter Pradesh in India

Onafhankelijk worden

Shalini zorgt er met geboortebewijzen voor dat kinderen aanspraak kunnen maken op hun rechten, zoals onderwijs en zorg. Ze is ervan overtuigd dat onderwijs essentieel is voor gelijke rechten en kansen. “Het is van groot belang dat meisjes naar school kunnen”, vertelt Shalini. “Als ze geen onderwijs volgen, zullen ze nooit een baan vinden. Zo blijven ze hun leven lang afhankelijk van anderen. Een meisje dat naar school is geweest, kan wel onafhankelijk worden. Ze kan haar eigen beslissingen nemen en doen waar zij gelukkig van wordt.”

Girls from Utter Pradesh in India

Het dorpshoofd van Shalini’s community, Anupam Singh, is trots. “Ze doet fantastisch werk. Niet alleen in onze gemeenschap, maar ook in de omliggende gebieden. Ons dorp heeft zich mede dankzij Shalini enorm ontwikkeld op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en het terugdringen van kindhuwelijken.”

Gehoord worden

Shalini wil maar één ding: “Ik wil meisjes laten zien dat alles mogelijk is. Maar ik vertel ze ook dat als ze hun dromen willen waarmaken, ze er eerst voor moeten zorgen dat ze gehoord worden.” Plan International helpt Shalini in haar strijd. In speciale jongerenprojecten worden meisjes en jongens aangemoedigd om op te komen voor hun rechten, en door geboorteregistratieprojecten zorgen we ervoor dat zij beter aanspraak kunnen maken op hun rechten en beschermd worden tegen onder andere kindhuwelijken en uitbuiting.

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.