Sadia Allin vecht tegen meisjesbesnijdenis in Somalië

In Somalië is 98 procent van alle meisjes en vrouwen tussen 15 en 49 jaar besneden. Sadia Allin is een van deze vrouwen: ze werd besneden toen ze vijf jaar oud was. Als hoofd van Plan International Somalië zet ze zich nu in voor het beëindigen van deze schadelijke praktijk.

Niemand had Sadia voorbereid op haar besnijdenis. Ze was als vijfjarig meisje buiten aan het spelen toen haar moeder en tantes haar binnenriepen. Ze duwden haar tegen de grond en Sadia werd onder dwang besneden. De vrouwen vertelden haar dat dit gebruik de norm was. Voor hen was de besnijdenis een feestelijke gebeurtenis, maar voor Sadia zelf was het een traumatische en pijnlijke ervaring.

Verminking

Meer dan dertig jaar later herinnert Sadia zich deze dag nog als de dag van gisteren. “Ik voelde me zo machteloos. Het was alsof dat deel van mijn lichaam niet meer van mijzelf was. Als vijfjarige begrijp je niet dat de mensen van wie je houdt je dit aan kunnen doen. Volgens mijn moeder en tantes was het een schande om te huilen. Ik moest de pijn doorstaan, zeiden ze,” vertelt Sadia.

Sadia Allin Plan Somalia GFM

Sadia wil dat deze verminking stopt, zodat andere meisjes niet hoeven mee te maken wat haar is overkomen. Dankzij haar inzet zijn haar zussen niet besneden. Haar jongere zus kreeg hierdoor te maken met veel vooroordelen vanuit haar omgeving, maar ze heeft wel een opleiding gevolgd en is nu getrouwd. “We zijn allebei dankbaar dat ze kon trouwen toen zij er zelf klaar voor was, en dat de besnijdenis haar bespaard is gebleven,” zegt Sadia.

Meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Sadia’s missie

“Ik wil niet alleen dat meisjesbesnijdenis stopt, maar ook dat meisjes en jonge vrouwen worden voorgelicht over menstruele gezondheid. Ik wil veilige plekken creëren waar meisjes informatie kunnen krijgen als ze vragen hebben, en waar ze met elkaar kunnen praten over hun problemen. Ze kunnen op deze plekken ook gratis maandverband krijgen,” vertelt Sadia.

Ik wil niet alleen dat meisjesbesnijdenis stopt, maar ook dat meisjes en jonge vrouwen worden voorgelicht over menstruele gezondheid.

Sadia hoopt ook op politiek gebied voor verandering te zorgen: “Het beleid van Somalië wat betreft meisjesbesnijdenis is al jaren hetzelfde. Ik hoop dat we, door met mensen in gesprek te gaan, toch kunnen zorgen dat de situatie voor meisjes in Somalië verbetert.”

Van huis weggelopen

Een van de belangrijkste doelen van meisjesbesnijdenis in Somalië is het klaarmaken van meisjes voor een huwelijk. “Al op jonge leeftijd leerde ik koken en moest ik het huis schoonmaken. Toen begon ik me af te vragen waarom ik niet naar school ging. Waarom mocht ik niet spelen zoals andere kinderen? Ik begon aan alles te twijfelen,” legt Sadia uit. Na de besnijdenis was de volgende logische stap het huwelijk.

“Toen ik 11 jaar oud was vertelde ik mijn ouders dat ik naar school wilde. Ik hield net zolang vol totdat ik mijn zin kreeg. Toch wilden mijn ouders dat ik snel ging trouwen. Toen ben ik van huis weggelopen en een jaar lang niet teruggekomen. Pas maanden later gaven ze het op. Ik wilde niet trouwen, ik wilde een opleiding,” zegt Sadia.

Uiteindelijk is Sadia getrouwd op haar eigen voorwaarden, toen zij er zelf klaar voor was. “Mijn man steunt me onvoorwaardelijk. Hij weet wie ik ben en respecteert dat,” aldus Sadia. Helaas hebben veel meisjes en jonge vrouwen in Somalië deze keuze niet. Sadia zet zich met hart en ziel in om dit te veranderen, en meisjes te laten inzien dat zij zelf mogen bepalen hoe ze hun leven leiden.

Lees hier meer over de redenen en gevolgen van meisjesbesnijdenis

Corona verergert de situatie

Het beëindigen van meisjesbesnijdenis wordt nog lastiger nu corona ook in Somalië heerst. Sadia is bang dat de risico’s voor meisjes zullen toenemen door de pandemie. Meisjes zijn gedwongen om te stoppen met school, waardoor het aantal slachtoffers van besnijdenis en kindhuwelijken toeneemt. Hoe meer de focus ligt op de coronacrisis, hoe minder aandacht er is voor de veiligheid van deze meisjes.

Gelijkheid voor meisjes in Somalië is op dit moment nog ver weg. Plan International blijft daarom meisjes steunen tijdens de pandemie en we zetten de strijd voor gelijke rechten voort. “Dit is een moeilijke tijd voor ons allemaal, maar juist daarom is het belangrijk om door te gaan met ons werk,” waarschuwt Sadia. “De situatie kan nog veel erger worden als we niet nu ingrijpen en voor blijvende verandering zorgen.”

Meisjesbesnijdenis moet stoppen!

Sluit jij je aan bij de strijd?

Ja, ik sluit me aan
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.