Ontsnappen aan een kindhuwelijk in Mozambique

Benilda uit Mozambique stond als tiener op het punt om uitgehuwelijkt te worden. Gelukkig wist ze dit te voorkomen en kan ze nu bouwen aan haar toekomst. Maar voor heel veel meisjes in Mozambique kan elke dag de laatste zijn waarop ze kind mogen zijn.

Armoede is een van de grootste oorzaken van kindhuwelijken in Mozambique. Maar liefst 48 procent* van alle meisjes trouwen voor hun achttiende verjaardag. Omdat meisjes vaak niet weten wat hun rechten zijn, kunnen ze er ook niet voor opkomen.

Tienerzwangerschappen en kindhuwelijken zorgen ervoor dat meisjes hun school niet af kunnen maken. Ze hebben geen kans op een carrière of een goedbetaalde baan, waardoor ze afhankelijk zijn van hun man en nauwelijks de mogelijkheid hebben om aan de armoede te ontsnappen. Plan International werkt in Mozambique op meerdere fronten aan het voorkomen van kindhuwelijken.

“Mijn oma wilde me uithuwelijken aan een man uit het dorp. Hij bood een aantal van zijn koeien aan mijn familie aan als bruidsschat.”

De 20-jarige Benilda weet daar alles van. Ze is een voormalig sponsorkind van Plan International en stond op het punt om uitgehuwelijkt te worden. Gelukkig wist ze haar familie te overtuigen om dat niet te doen. “Toen ik in de vierde klas zat, wilde mijn oma me uithuwelijken aan een man uit het dorp. Hij bood een aantal van zijn koeien aan mijn familie aan als bruidsschat.”

De gevaren

De oma van Benilda nam deel aan een bijeenkomst die door Plan International was georganiseerd, om te leren over de gevaren van kindhuwelijken. Tegelijkertijd nam Benilda deel aan een cursus waarin ze leerde om herbruikbaar maandverband te maken. Nu verkoopt ze het maandverband zodat ze een steentje bij kan dragen aan het inkomen van de familie. En waardoor er geen noodzaak meer is om Benilda uit te huwelijken.

“Plan International heeft me geleerd hoe ik herbruikbaar maandverband kan maken. Daardoor kan ik een bijdrage leveren aan het inkomen van mijn familie. Het is niet veel geld, maar genoeg om zeep en medicijnen voor mijn oma te kopen. Er is nu geen reden meer om te trouwen.”

Benilda uit Mozambique wist haar eigen kindhuwelijk te voorkomen.

Kindhuwelijken voorkomen

Plan International heeft in Mozambique diverse projecten om te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen goed onderwijs krijgen, leren over hun rechten en hoe ze een inkomen kunnen genereren. Deze initiatieven hebben bijgedragen aan het voorkomen van kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Meisjes en jonge vrouwen weten nu wat hun rechten zijn en kunnen voor zichzelf zorgen. Daardoor krijgen ze de kans om de middelbare school af te maken en een goede baan te vinden.

Benilda heeft haar diploma voor de middelbare school inmiddels op zak en gaat nu voor de volgende stap: “Ik kon mijn middelbare school afmaken omdat ik een sponsorkind was van Plan International. Ik wil nu naar de politieschool, zodat ik op een dag politievrouw kan worden.”

*Cijfers van UNICEF

Help bij de strijd tegen kindhuwelijken.

Word kindsponsor

Sponsor een meisje als Benilda
 
 
 
 
 

Op zoek naar een cadeau met betekenis?

Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Kerstkaarten Plan International
Shop jouw cadeau

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.