“Om verder te studeren moest ik scheiden”

In het eerste jaar van haar studie aan de universiteit in Sudan moest Zainab trouwen. Ze was toen zeventien jaar oud. Al snel stelde haar man haar voor een moeilijke keuze: bij hem blijven en voor haar gezin zorgen of haar studie afmaken. Zainab koos uiteindelijk voor haar toekomst, en die van haar dochter. Als alleenstaande moeder keert ze binnenkort terug naar de universiteit.

Kindhuwelijken komen nog vaak voor in Sudan, waardoor veel meisjes in het land voor een soortgelijke keuze komen te staan als Zainab. Een op de drie meisjes trouwt voor haar achttiende verjaardag en twaalf procent zelfs voordat ze vijftien zijn (Girls Not Brides, 2020). Kindhuwelijken komen vaker voor op plekken waar armoede en gebrek aan onderwijs zijn. Meisjes in Sudan worden bijna altijd door hun ouders uitgehuwelijkt aan een man die aanzienlijk ouder is. Inspraak hebben deze meisjes vaak niet.

Maak verandering mogelijk

Help meisjes naar school

Word donateur
Zainab voedt een koe
Zainab (21)

Mijn man hield me tegen

In eerste instantie had Zainab andere verwachtingen van haar huwelijk. “Ik trouwde na mijn tentamens in het derde semester. Mijn echtgenoot beloofde dat ik mijn opleiding af zou mogen maken, maar toen ik op het punt stond om na de bruiloft terug naar de universiteit te gaan, hield hij me tegen. Hij zei dat hij van me zou scheiden als ik vertrok.”

Ze zag op dat moment geen ander alternatief en stopte met haar studie. Binnen een jaar was Zainab zwanger van haar eerste dochter, Mashallah. Maar haar droom om de universiteit af te maken bleef: “Ik zei tegen mezelf dat als ik mijn diploma kan halen, dat ik het leven van mijn dochter kan veranderen. Zij kan dan ook naar school. Ik wil een rolmodel voor haar zijn.”

Zainab met dochter in SudanLeren over meisjesrechten en belang van onderwijs

Zainab leerde via Plan International over vrouwen- en meisjesrechten. “De eerste workshop waar ik aan meedeed was in 2009. Het ging over vrouwenrechten en vrouwen in hun kracht zetten. Ik ben sterker geworden door alle kennis die ik heb opgedaan. Plan International heeft me daarin enorm gesteund. Ik weet nu dat kindhuwelijken een schending van de rechten van meisjes zijn.”

Toen haar gevraagd werd welke boodschap ze aan jonge meisjes mee zou willen geven zei Zainab: “Stem nooit in met een huwelijk als je jonger dan achttien bent. Als je gedwongen wordt, vertel dan dat er risico’s aan een kindhuwelijk zitten. Een jong meisje kan niet al het huishouden doen of seks hebben, omdat ze nog aan het opgroeien is.”

Zainab werkt bij het taalcentrum en geeft les
Zainab werkt bij het taalcentrum in de buurt.

Kindhuwelijken zijn een schending van de rechten van meisjes.

“Een meisje jonger dan achttien jaar hoort niet zwanger te zijn, dat kan later problemen met haar vruchtbaarheid geven. Als ze zwanger raakt, zal de bevalling moeilijk gaan en heeft ze meer kans op een miskraam omdat haar lichaam er nog niet klaar voor is. Dit is allemaal het gevolg van een kindhuwelijk.”

Sinds een aantal jaar geeft Zainab vrijwillig les op de school in haar dorp, en werkt ze bij het taalcentrum in haar gemeenschap. Ze gelooft stellig dat onderwijs meisjes een betere toekomst biedt. “Ik geef les op de school omdat er meisjes zijn die te horen krijgen dat onderwijs niet belangrijk is en vervolgens met school stoppen. Ik probeer ze te helpen om op school te blijven.”

Zainab met haar dochter en vrouwen uit de buurt

Wil je meer verhalen lezen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Terug naar de universiteit

Toen haar dochter elf maanden oud was besloot Zainab toch van haar man te scheiden en als alleenstaande moeder Mashallah op te voeden. “Ik ben mijn leven opnieuw begonnen!”

Inmiddels is ze 21 en keert ze binnenkort terug naar de universiteit. Ze kijkt er enorm naar uit om eindelijk haar opleiding af te maken. Ze is optimistisch over haar toekomst en de toekomst van haar dochter, die inmiddels drie jaar oud is. “Ik wil dat mijn dochter een vrolijk leven kan leiden zonder problemen. Dat ze een goede opleiding kan volgen en trouwt met de liefde van haar leven als ze volwassen is. Dat is wat ik hoop voor de toekomst van mijn dochter.”

Maak verandering mogelijk

Help meisjes naar school

Word donateur
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.