Nyabomkuoth kan weer naar school in het Tsore-vluchtelingenkamp

Nyabomkuoth (14) woont met haar zus in het Tsore-vluchtelingenkamp in Ethiopië. Ze is op haar dertiende gevlucht uit Zuid-Sudan, waar een jarenlange burgeroorlog en een grootschalig voedseltekort heersen. Plan International zorgt, met financiering van de Europese Unie, voor veilige speelruimtes, bescherming en een veilige leeromgeving voor ontheemde kinderen in het kamp.

Door de humanitaire noodsituatie in Zuid-Sudan vluchten honderdduizenden inwoners naar het buurland Ethiopië: in 2021 zijn er meer dan 382.400 vluchtelingen geregistreerd, waarvan meer dan 50 procent vrouw is (UNCHR). Tot deze groep horen meer dan 74.000 kinderen onder de achttien jaar oud. Nyabomkuoth is daar een van; ze was dertien toen ze de reis naar Ethiopië ondernam.

Nyabomkuoth speelt op het volleybalveld in het Tsore-vluchtelingenkamp.

Onderwijs en veilige speelruimtes voor ontheemde kinderen

Plan International ondersteunt kinderen die ontheemd zijn geraakt in het Tsore-vluchtelingenkamp in Ethiopië. Het programma wordt gesteund door de afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie. In het kamp organiseren we gezinsherenigingsdiensten en pleegzorg regelingen, afhankelijk van wat een kind nodig heeft.

Daarnaast zorgt Plan International voor veilige speekplekken voor kinderen: de Child Friendly Spaces. Hier kunnen kinderen veilig spelen, activiteiten volgen en psychosociale steun krijgen. Er worden bijvoorbeeld sportwedstrijden en gespreksgroepen georganiseerd. Ook kunnen de kinderen meedoen aan onderwijsprogramma’s. Plan International zet (tijdelijke) scholen op, werft en traint leraren, richt bibliotheken in en bouwt sanitaire voorzieningen die toegankelijk zijn voor mensen met een handicap.

Lees meer over ons ECHO-project in Ethiopië

We streven ernaar om een goede leeromgeving te creëren voor de kinderen in het kamp. Ze krijgen lesmateriaal, er worden studiegroepjes georganiseerd en meisjes worden ondersteund met informatieve sessies over het omgaan met hun menstruatie. We delen pakketten uit met menstruatieproducten en we geven trainingen in het maken van herbruikbaar maandverband, zodat meisjes ook tijdens hun menstruatie naar school kunnen zonder bang te zijn dat ze doorbloeden.

Nyabomkuoth (14)

Eindelijk terug naar school!

Toen haar moeder overleed hoorde Nyabomkuoth dat haar vader in een vluchtelingkamp in Ethiopië woonde. Ze was nauwelijks dertien toen ze de reis ondernam om verenigd te worden met haar vader. Maar toen ze hem eindelijk vond wilde hij niet voor haar zorgen. Haar enige optie was om een oudere zus op te zoeken in het Tsore-vluchtelingenkamp in de regio Benishangul-Gumuz. Eenmaal aangekomen werd het duidelijk dat haar zus Nyabomkuoth ook de zorg niet kon geven die ze nodig had.

Plan International beschermt ontheemde kinderen zoals Nyabomkuoth van geweld en verwaarlozing. Via onze pleegzorgregeling is ze bij een voogd geplaatst, waar haar welzijn verbeterde. Ook kreeg ze psychosociale steun om haar trauma’s te verwerken. Via trainingen kreeg ze de kans om andere jonge meiden te ontmoeten en zich verder te ontwikkelen. Ze kan eindelijk weer naar school en kan het goed vinden met haar leraren en klasgenoten. Buiten school speelt ze graag volleybal en vind je haar vaak op de schommels in een kindvriendelijke speelplaats.

De meiden van de volleybalclub in het kamp tijdens de Orange the World campagne.

“Nu ben ik blij”

Nyabomkuoth doet mee aan verschillende evenementen op school en is erg betrokken bij de informatieve activiteiten van Plan International. Ze wil graag impact hebben op de levens van andere ontheemde meisjes in het vluchtelingenkamp, onder meer door haar eigen verhaal te delen.

“Het leven was niet makkelijk toen ik bij mijn zus woonde. Mijn leven is niet gelopen zoals ik had gehoopt. Naast persoonlijke obstakels kon ik ook niet naar school of met vrienden spelen. Nu ben ik blij. Met steun van Plan International heb ik wat ik nodig heb, waaronder een nieuwe voogd.”

Meer weten over Plan International? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

ECHO

De afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie is er op gericht noodhulp te bieden aan mensen die slachtoffer zijn van (natuur)rampen en conflicten binnen en buiten de Europese Unie. Zij doen dat als donor, door gecertificeerde organisaties financieel te steunen. Plan International is een partnerorganisatie van ECHO en ontvangt financiële steun voor noodhulp projecten. Op dit moment hebben wij projecten lopen in Ethiopië, de Dominicaanse Republiek, Peru en Zuid-Sudan.

Samen werken we aan een betere toekomst voor kinderen in oorlogsgebieden

Doe jij mee?

Ja, ik doe mee!

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.