“Ik geef niet op totdat ik mijn doel bereikt heb”

Om naar school te gaan moet Adela (22) uit Honduras elke dag twee uur lang heen en weer lopen, vier uur in totaal. De weg die leidt naar het schoolgebouw, is droog en stoffig, vol stenen en er is geen beschutting tegen de brandende zon. Adela is geboren met één been en moet dus krukken gebruiken om de langzame, pijnlijke reis naar school te maken.

Adela heeft haar hele leven in armoede geleefd maar is vastbesloten om haar toekomst te veranderen. Ze ziet onderwijs als enige uitkomst. “Ik wil advocaat worden, zodat ik gerechtigheid kan brengen voor arme mensen. Ik wil mijn familie uit de armoede helpen,” vertelt ze.

Dubbel gediscrimineerd

Alleen al het feit dat ze naar school kan gaan is een grote prestatie voor Adela. Honduras heeft weinig scholen voor speciaal onderwijs en ze wordt daarnaast vaak gediscrimineerd of afgewezen.

Meisjes en vrouwen met een handicap uit ontwikkelingslanden worden vaak dubbel gediscrimineerd, vanwege hun geslacht én vanwege hun handicap. Zij hebben minder kans om toegang te krijgen tot gezondheidszorg, onderwijs en werk dan mannen met een handicap of niet-gehandicapte vrouwen. Daarnaast lopen zij een groter risico op gendergerelateerd geweld, seksueel misbruik, verwaarlozing, mishandeling en uitbuiting.

Uitstekende studente

Op school is Adela een uitstekende studente en heeft een voorbeeldrol in haar community. Ze is lid van een communityproject van Plan International dat fondsen beheert voor jonge kinderen. Ze helpt bij het opvragen van offertes en bij het selecteren van leveranciers voor de komende bouw van het nieuwe kleuterklaslokaal dat in haar dorp wordt gebouwd.

Lees ook: Girl Takeovers in 2019!

Adela is ook vicepresident van haar gemeentelijke jeugdnetwerk en behoort tot een netwerk van mensen met een handicap. Vorig jaar nam ze het kantoor van de burgemeester in Las Flores over als onderdeel van de Girl Takeovers rond Wereldmeisjesdag.

Om Adela te ondersteunen bij haar studie heeft Plan de kosten van haar medicijnen en haar schoolspullen gefinancierd. Ze heeft deelgenomen aan een Arts & Crafts-training die haar creativiteit en communicatieve vaardigheden heeft gestimuleerd. Ze gebruikt nu haar nieuwe talenten om jonge kinderen te bereiken en hen te leren om ook andere kinderen met een handicap te leren kennen.

Plan-familie

“Mijn familie is een Plan-familie. Ik heb een broertje dat gesponsord wordt door Plan. Ik denk dat ik zonder Plan en andere instellingen mijn school misschien niet eens zou kunnen afmaken. Ik voel me erg betrokken bij Plan, omdat ze geloven dat we allemaal gelijk zijn.”

Soms ben ik verdrietig, maar ik weet dat ik met wat ik geleerd heb nog veel meer kan doen. Daarom geef ik niet op, totdat ik mijn doel bereikt heb.

Adela is positief en vrolijk als ze mensen ontmoet. Ze lacht vaak, maar ze geeft toe dat haar glimlach soms haar ware gevoelens verbergt. “Soms ben ik verdrietig, maar ik weet dat ik met wat ik geleerd heb nog veel meer kan doen. Daarom geef ik niet op, totdat ik mijn doel bereikt heb.”

Samen helpen we meisjes zoals Adela aan een betere toekomst.

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.