Het vieren van de geboorte van meisjes voorkomt kindhuwelijken in Bangladesh

In een gemeenschap in het Kurigram-gebied in Bangladesh heerst een feeststemming. Er is een meisje geboren! De positieve sfeer, die niet zo vanzelfsprekend is, helpt om decennia van discriminatie te beëindigen en jaarlijks duizenden kindhuwelijken te voorkomen.

De familie van het pasgeboren meisje heeft vrienden, buren en dorpshoofden uitgenodigd voor het feest. Ze hebben iedereen gevraagd om haar dezelfde aandacht te geven als een pasgeboren jongetje.

“Ik steun mijn dochter zodat ze gezond kan opgroeien en laat haar zo lang als ze wil naar school gaan,” belooft haar vader Shafiul tijdens de festiviteiten.

Achtergesteld

Een aantal jaar geleden zou de gemeenschap niet zo positief zijn geweest over de komst van een meisje. Meisjes werden gezien als een last voor de familie en dus werd er minder goed voor ze gezorgd. Ze kregen als laatste te eten en vaak minder dan jongens. Ze werden beperkt in hun ontwikkeling en uiteindelijk werden ze uitgehuwelijkt. Dit terwijl ze nog kind waren.

geboorte viering bangladesh

Lees ook: Deze lokale leiders zetten zich in voor verandering

Verandering door feestjes

In Kurigram behoort het aantal kindhuwelijken tot de hoogste van Bangladesh: 78 % van de meisjes trouwt voor hun achttiende. Plan International zet zich in om dit aantal te verminderen en werkt hierbij samen met gemeenschappen aan verschillende initiatieven.

Een van deze initiatieven is het promoten van feestvieren wanneer er meisjes worden geboren. Sinds augustus 2018 zijn er in totaal 448 geboortes van meisjes gevierd. Na het bijwonen van deze feestjes beginnen mensen hun denkwijze en houding ten opzichte van meisjes te veranderen. Veel gemeenschappen hebben toegezegd om meisjes niet meer te discrimineren en ze hetzelfde te behandelen als jongens.

“Ik wilde graag een jongen, maar ik kreeg zeven dochters. Niemand vierde hun geboorte, zelfs mijn man niet. Ik vind het geweldig om te zien dat de geboorte van een meisje vandaag wel gevierd wordt. Ik blijf deze festiviteiten zeker steunen in de toekomst,” zegt de 65-jarige Morium Begum.

Geboorte van meisje wordt gevierd

Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Vaders zetten zich in

Het programma ‘Building Better Futures for Girls’ (BBFG) van Plan International spoort gemeenschappen aan om de ontwikkeling van meisjes onder de achttien goed in de gaten te houden. Dorpshoofden worden aangemoedigd om regelmatig te communiceren met families, zodat ze er zeker van zijn dat de meisjes niet worden uitgehuwelijkt.

De gemeenschappen selecteren ook vaders die zich als vrijwilligers sterk maken voor de toekomst van meisjes. Ze organiseren bijeenkomsten waar de impact van kindhuwelijken, de legale leeftijd om te trouwen en de straffen voor het overtreden van deze wetten aan bod komen.

Sociale beweging

In Kurigram is het beëindigen van kindhuwelijken een sociale beweging geworden. Gemeenschappen zien dochters nu als aanwinsten in plaats van als een belasting. Zo kunnen alle kinderen met respect en waardigheid opgroeien.

“Het vieren van de geboorte van meisjes is de eerste stap in de richting van het verminderen van discriminatie op basis van geslacht. Het zal zeker bijdragen aan het beëindigen van kindhuwelijken,” zegt dorpshoofd Kalam.

Samen zorgen we voor een betere toekomst voor meisjes

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.