Helpen in het huishouden in plaats van naar school

Na een piek in coronabesmettingen heeft de regering in Liberia een noodtoestand van 60 dagen aangekondigd. Het land verkeert in lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Scholen zijn al meer dan een maand gesloten en dit heeft een enorme impact op het onderwijs van kinderen, met name van meisjes.

Kinderen kunnen vanwege het sluiten van scholen als gevolg van de lockdown niet meer naar school. Dit is met name zorgwekkend voor meisjes. Voor hen is de toegang tot onderwijs vaak al een strijd door culturele en traditionele opvattingen waarbij meisjes niet als gelijkwaardig aan jongens gezien worden. Veel meisjes zijn daarom bang dat ze hun dromen niet kunnen verwezenlijken vanwege het coronavirus.

Thuis helpen met het huishouden

Praise (13) zit op de middelbare school. Ze wil modeontwerper worden, geïnspireerd door een modeontwerper in Parijs. Praise hoopt na de middelbare school naar Parijs te reizen om deze ontwerper te ontmoeten.

“Ik ben verdrietig. Ik mis veel vakken van school, maar ik mis ook mijn klasgenoten en leraren. Thuis help ik mijn moeder met het huishouden en kijk ik op het internet voor meer informatie over het coronavirus”, vertelt Praise. Ze probeert een deel van haar dag door te brengen met het lezen van oude schoolboeken zodat ze niet te ver op haar schoolwerk achterloopt. Maar dit is moeilijk omdat leraren nu niet kunnen helpen met vragen.

Praise zoekt informatie over het coronavirus op het internet.

“Ik ben bang er misschien geen vaccin voor het coronavirus gevonden wordt en dat de wereld in lockdown zal blijven. Dit zal het onderwijs voor meisjes vertragen. Ook zullen veel meisjes hierdoor hun school niet kunnen afmaken”, zegt Praise.

Lees ook: 3 ingrijpende effecten van het coronavirus op kinderen

“Mannen zullen ons misbruiken”

Janet (14) zit ook op de middelbare school. Ze wil de volgende vrouwelijke president van Liberia worden en is ervan overtuigd dat haar droom zal uitkomen als ze er hard voor werkt. Maar vanwege het sluiten van scholen is ze onzeker geworden over haar toekomstdromen.

“Het sluiten van scholen heeft me zwaar geraakt. Ik kan voorlopig niet naar school en dit heeft grote gevolgen. Wat ik zou leren op school, gaat nu niet door”, legt Janet uit.

Door alle ingevoerde reisbeperkingen brengt Janet haar tijd thuis door. “Sinds mijn school dicht is, help ik mijn moeder met koken en schoonmaken. Ik lees boeken en soms speel ik met mijn broers.”

Sinds haar school dicht is, helpt Janet haar moeder met huishoudelijke taken.

Janet maakt zich zorgen over de economische gevolgen van de lockdown voor meisjes zoals zij en vrouwen als haar moeder, die een alleenstaande ouder is. Ze is bang dat veel meisjes en vrouwen te maken zullen krijgen met geweld door een gebrek aan eten en andere basisbehoeften tijdens de coronacrisis.

“Mijn angst is dat vrouwen zullen lijden door het coronavirus. We zullen lijden door voedseltekorten. Mannen zullen ons misbruiken. Want als ik geen eten heb en hulp vraag aan een jongen die wel eten heeft, zal hij me om seks vragen voordat hij me wat geeft.”

Plan International beschermt kwetsbare kinderen

Om meisjes als Praise en Janet te helpen, werkt Plan International samen met het ministerie van Onderwijs in Liberia om onderwijs op afstand te geven via radio-uitzendingen. De vakken variëren van taal tot wiskunde en van natuur- en scheikunde tot maatschappijleer. Naast onderwijs worden via de radio ook de nodige hygiënepraktijken gepromoot en tips gegeven aan leerlingen en hun families om de coronacrisis op een gezonde manier door te komen.

Naast het bieden van onderwijs op afstand zet Plan zich ook in om kwetsbare kinderen die niet meer naar school kunnen, met name meisjes, te beschermen tegen geweld, uitbuiting, mishandeling en verwaarlozing. Plan maakt in samenwerking met lokale youth clubs jongeren bewust van het verhoogde risico op seksueel geweld tijdens de lockdown. Daarnaast heeft Plan een online platform opgezet om incidenten van seksueel geweld tijdens de lockdown te kunnen melden.

Samen beschermen we kwetsbare kinderen tijdens de coronacrisis.

Help jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.