Filipijnse jongerenreporter zorgt met haar verhalen voor positieve verandering

In de Filipijnen is vanwege de coronacrisis al maandenlang een strenge lockdown van kracht. Hierdoor is het voor veel kinderen en jongeren onmogelijk om onderwijs te volgen. Dit geldt helaas ook voor Kristine (18). Ondanks alle tegenslag houdt zij toch hoop voor de toekomst. “Ik heb altijd al journalist willen worden,” vertelt Kristine. “Wat er ook gebeurt, ik blijf verhalen schrijven.”

Kristine schreef altijd al graag. Zo heeft ze voor de schoolkrant van haar middelbare school meerdere artikelen en nieuwsberichten geschreven.

Wachten met studeren

In maart vorig jaar heeft Kristine haar middelbareschooldiploma gehaald. Ze keek erg uit naar de volgende stap, namelijk het beginnen met een studie. “Ik wilde journalistiek studeren, maar dat zal moeten wachten,” zegt ze. Door COVID-19 zitten haar beide ouders zonder werk, waardoor zowel Kristine als haar oudere broer moeten werken om het gezin financieel te helpen.

Filipijnse jongerenreporter schrijft verhalen voor positieve verandering

Ondanks het geldtekort en de coronacrisis geeft Kristine haar dromen niet op: “Ik schrijf geen artikelen meer voor mijn middelbare school omdat ik nu mijn diploma heb, maar ik ben zeker niet gestopt met schrijven. Dat doe ik nog steeds.”

Bron van inspiratie

In 2019 mocht Kristine tijdens de Wereldmeisjesdag met een paar andere jongerenreporters bij lokale radiostations komen praten over hoe meisjes en vrouwen in de media worden afgebeeld. Dit was een bijzondere kans voor de jongeren om hun stem gehoord te laten worden, en luisteraars te informeren over dit belangrijke onderwerp.

Filipijnen jongerenreporters strijden voor verandering

Kristine neemt nu deel aan het RAISE Above-project van Plan International, dat jongeren ondersteunt bij het opkomen voor hun rechten en het ontwikkelen van hun vaardigheden. Zo maakte Kristine een infographic die de coronapreventiemaatregelen heel duidelijk uitlegde. Het projectteam was onder de indruk en deelde de infographic op social media. Dit inspireerde andere jongeren ook om artikelen, gedichten en infographics op te sturen.

Verhalen vertellen

Het RAISE Above-project leert jongeren ook hoe zij storytelling kunnen gebruiken om veranderingen in gang te zetten. “Dankzij de trainingen van Plan International kan ik me als jongerenreporter inzetten voor meisjesrechten en andere onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn,” vertelt Kristine, “Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen, en ik durf mijn verhalen met een groot publiek te delen.”

Lees hier hoe jongerenlobbyist Maurice bij de VN een pleidooi hield voor gelijke rechten voor meisjes in de Filipijnen

Kristine in de media

Kristine werkt intussen gestaag door aan haar journalistieke carrière. Zo was ze te zien in een video van Plan International, waarin ze uitleg gaf over een aantal misverstanden rondom menstruele gezondheid. Alleen al op de socialemediakanalen van Plan International Filipijnen is deze video ruim 60.000 keer bekeken.

Filipijnse jongerenreporter radio-uitzending corona

Ook heeft Kristine een aantal berichten voor de radio ingesproken om informatie over het coronavirus te geven. Zo informeerde ze ouders en leerlingen over manieren om thuis onderwijs te volgen. Ook werden luisteraars aangespoord om gendergerelateerd geweld als gevolg van oplopende spanningen thuis te melden bij de autoriteiten.

Meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Hoop voor de toekomst

Plan International helpt jongeren om het onderwijs te krijgen waar ze recht op hebben en geeft hen de kans om hun talenten te ontwikkelen. Zo zorgen we ervoor dat de jongeren gehoord worden in de samenleving, onder andere door het trainen van jongerenverslaggevers.

Kristine heeft dankzij dit project haar journalistieke vaardigheden kunnen verbeteren. “Het is niet genoeg om te weten hoe je een stuk schrijft, je moet de problemen waarover je schrijft ook zelf goed begrijpen. Ik hoop in de toekomst meer meisjes in de media te zien, zowel voor als achter de schermen,” legt ze uit.

Kristine houdt de hoop dat de situatie in 2021 verbetert voor haar en haar landgenoten: “Ik hoop dat ik binnenkort met mijn studie kan beginnen. Ik wil een goede journalist worden, en verhalen vertellen die het leven van de lezers positief beïnvloeden.”

Door de coronapandemie krijgen veel meisjes niet het onderwijs waar ze recht op hebben

Help deze meisjes

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.