Corona noodhulp in Nepal: vrijwilliger Samjhana (19) helpt met het vaccinatieproces

De afgelopen zeven maanden is de Giro555-actie “Samen in actie tegen Corona” uitgevoerd in Nepal. Plan International geeft voorlichting over het vaccin en deelt medische hulpmiddelen uit, waaronder mondkapjes, handschoenen en desinfecteergel. Samjhana (19) werkt als jongerenvrijwilliger met Plan International en het Tharu Women Upliftment Centre in het Bardiya district.

Plan International helpt onder andere lokale overheidsinstanties te ondersteunen met het uitrollen van het Nepalese vaccinatiebeleid. Ook worden gezondheidspersoneel en coronapatiënten voorzien van mondkapjes, handschoenen, en andere noodzakelijke materialen. Daarnaast geven we voorlichting over het vaccin en corona. Er zijn tot nu toe 58.844 Nepalezen bereikt, waarvan 30.987 meisjes en vrouwen.

Lees meer over de Giro555-actie Samen in actie tegen corona
Vrouwen met mondkapjes
1.215 vrouwelijke gezondheidsmedewerkers dragen bij aan bewustwordingscampagnes.

“Ik dacht dat we allemaal dood zouden gaan”

Samjhana (19) woont in een dorp in het Bardiya-district in het westen van Nepal. Het land was hard getroffen door het virus waardoor de zorg totaal overbelast raakte. Er zijn naar schatting meer dan 11.500 mensen overleden. Ze kijkt terug op de eerste maanden van de pandemie en de angst die ze toen voelde. “Ik dacht dat we allemaal dood zouden gaan. Tijdens de eerste coronagolf was ik ongerust en bezorgd. We mochten niet naar buiten vanwege de strenge maatregelen. Ik vond het moeilijk om thuis te blijven, want ik was nooit eerder op zo’n manier beperkt tot één ruimte.”

Samjhana met mondkapje op
Samjhana krijgt haar vaccinatie.

Samjhana geeft voorlichting als jongerenvrijwilliger

Toen de eerste lockdown maatregelen wat losser werden hoorde Samjhana van de mogelijkheid om een jongerenvrijwilliger te worden dat in haar dorp werd uitgevoerd door Plan International en het Tharu Women Upliftment Centre. Ze had al eerder als vrijwilliger met Plan International samengewerkt, dus ze besloot mee te doen om de mensen in haar gemeenschap correcte informatie te geven over het virus. Zo wilde ze haar gemeenschap motiveren om zich te vaccineren.

Meer verhalen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Voorlichting over het virus en het vaccin is een belangrijk onderdeel van de Giro555-actie. Er zijn 1.215 vrouwelijke gezondheidsmedewerkers ingezet voor voor bewustwordingscampagnes. Er zijn flyers verspreid, maar er wordt ook informatie verspreid via social media, de radio en tv. Hier worden jongeren zoals Samjhana actief bij betrokken. Tot nu toe zijn er 21.560 mensen bereikt met voorlichting, waarvan 12.039 vrouwen en meisjes.

Samjhana gaat als jongerenvrijwilliger langs de deuren om elk huishouden in haar gemeenschap te voorzien van informatie over corona en het vaccin. Ze bespreekt het vaccinatieproces en voorziet haar buren van het schema en de locatie van het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum.

Samjhana helpt mensen in de rij bij vaccinatielocatie
Samjhana deelt mondkapjes uit in de rij voor het vaccinatiecentrum.

Vrijwilligerswerk in een vaccinatiecentrum

Samjhana werkt ook in het vaccinatiecentrum zelf, waar ze de zorgmedewerkers ondersteunt en bezoekers informeert over hoe ze zich aan de coronamaatregelen kunnen houden. Ze deelt mondkapjes en handdesinfecterende middelen uit. Ook helpt ze de zorgmedewerkers om de vaccinatiedetails van patiënten bij te houden. “Eindelijk kregen mijn broer en ik ook onze vaccinaties in het vaccinatiecentrum. Ik was zo blij”.

Inmiddels heeft 30 procent van de bevolking minimaal één inenting gekregen, waarbij 26 procent (7,9 miljoen) volledig is gevaccineerd. De overheid in Nepal is nu begonnen met het inenten van kinderen boven de twaalf. Met “Samen in actie tegen Corona” blijven we ons inzetten door medisch apparatuur en beschermingsmiddelen te leveren aan gezondheidscentra, de uitrol van het vaccinatiebeleid te ondersteunen en bewustwordingscampagnes te organiseren. Het project beoogt nog 120.000 mensen te bereiken in de komende maanden.

Samen in actie tegen corona

Help jij mee?

Ja, ik help mee!
 
 
 
 
 

Op zoek naar een cadeau met betekenis?

Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Kerstkaarten Plan International
Shop jouw cadeau

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.