De Filipijnen getroffen door orkaan Mangkhut

De noodtoestand is uitgeroepen nadat orkaan Mangkhut de Filipijnen trof. Duidelijk is dat de superstorm een ravage heeft aangericht in het noorden van het Filipijnse eiland Luzon. Duizenden kinderen en families hebben hulp nodig.

Wat weten we over de orkaan Mangkhut?

 • De orkaan, die de hevigste van het jaar wordt genoemd, trof afgelopen zaterdagavond 15 september de Filipijnen.
 • Windsnelheden van meer dan 200km per uur en golven van ruim 6 meter verwoestten een deel van het eiland.
 • Door de overstromingen en aardverschuivingen verloren ten minste 74 mensen hun leven, veel mensen worden nog vermist.
 • Bijna 900.000 mensen zijn getroffen; hun maïs- en rijstplantages verwoest, huizen en wegen ingestort.
 • Veel eilandbewoners, waaronder veel kinderen, slapen in het open veld zonder verdere bescherming. Dit doen ze omdat hun huis is ingestort of omdat ze niet meer in huis kunnen slapen vanwege de schade.
 • Kinderen hebben gezien hoe hun familie gewond raakte of zelfs de orkaan niet overleefde. Hun huizen zijn verwoest en ze kunnen niet naar school.
 • Meisjes en jonge vrouwen zijn in crisissituaties altijd extra kwetsbaar.

Wat heeft ons noodhulpteam al gedaan op de Filipijnen?

Vanaf zaterdag werkt het rapid response team van Plan International op de plaats des onheils. Zij hebben de omvang en de reikwijdte van de ramp geïnventariseerd.
Het rapid response team werkt samen met lokale en nationale autoriteiten en collega-organisaties. Het beschermen van kinderen heeft nu de hoogste prioriteit.
Vanaf maandag zijn er noodhulppakketten uitgedeeld met onder andere schoon (drink)water, zeep en andere eerste levensbehoeften. Op dit moment hebben mensen grote behoefte aan onderdak en bescherming. Kinderen missen school en van veel gezinnen zijn hun bestaansmiddelen verwoest.

Help de slachtoffers van de orkaan

Steun kinderen en hun families bij de wederopbouw

Doneer nu

Wat doen we de komende dagen/weken?

 • Zorgen voor praktische hulp aan gezinnen van wie de huizen beschadigd of verwoest zijn.
 • Families die hun gewassen en daarmee hun levensonderhoud hebben verloren, krijgen zaden en gereedschappen om zich voor te bereiden op het plantseizoen in december.
 • Voor kinderen met een trauma creëren we veilige ruimtes waar ze counseling en andere psychosociale ondersteuning krijgen.
 • Kinderen krijgen back-to-school-pakketten.

Wanneer het noodlot toeslaat, zijn vrouwen en kinderen het meest kwetsbaar. Bij overstromingen, aardbevingen en cyclonen zijn ze vaak op zichzelf aangewezen, zonder onderdak, voedsel en medische zorg. We zien ook dat de kans op uitbuiting toeneemt. Ons werk in noodsituaties richt zich in eerste instantie op hen als meest kwetsbaren.

Onze collega’s bij Plan International Philippines hebben ons gevraagd of we financiële hulp kunnen bieden om hen te helpen. Help vandaag!

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.