Honderdduizenden vrouwen en kinderen op de vlucht voor het geweld in Mali

Mali balanceert op de rand van een humanitaire crisis. Het oplaaiende geweld tussen moslimrebellen en de troepen van het Malinese en Franse leger jaagt honderdduizenden mensen – vooral vrouwen en kinderen – uit Noord- en Centraal Mali op de vlucht en door droogte en schaarse regenval zijn veel oogsten mislukt.

Naar schatting 400.000 vluchtelingen zijn sinds het uitbreken van de gewelddadigheden in maart 2012 de grens overgetrokken en leven ver van huis in opvangkampen in de buurlanden Niger en Burkina Faso. Noodhulpteams van Plan steunen de kinderen en hun familie in deze kampen, onder meer met voedsel en water, sanitaire voorzieningen, lespakketten en psychosociale zorg.

Bescherming van de kinderen

Binnen de Malinese landsgrenzen vluchten steeds meer mensen naar het zuiden, waar het nu weer relatief veilig is. In en rond de stad Ségou wordt een snel groeiende vluchtelingenstroom opgevangen door particulieren, die hun huis openstellen en hun voedsel delen met hun landgenoten, terwijl zij zelf nauwelijks voldoende middelen van bestaan hebben. Via lokale partners biedt Plan ook hier hulp in de vorm van voedsel en water, onderwijspakketten voor de vluchtelingenkinderen en zogenoemde dignity-kits – pakketten met producten die voor een menswaardig bestaan zo belangrijk zijn, zoals maandverband, een handdoek, een muskietennet, paracetamol en tandpasta en een tandenborstel.

Plan is inmiddels ter plekke met een noodhulpteam om nog meer te kunnen doen voor de kinderen en hun familie. De veiligheid en bescherming van de kinderen staat daarbij centraal. Plan zorgt voor voedsel en water en richt kindvriendelijke ruimtes in, waar de kinderen kunnen spelen, leren, ontspannen en waar ze psychosociale steun krijgen. Ook zorgt Plan voor onderwijspakketten en voor bijblijflessen, zodat de gevluchte kinderen niet achterop raken op school.

De reguliere werkgebieden van Plan in Bamako, Barouéli, Kati en Kita zijn tot nu toe veilig. Plan werkt hier onder meer aan goede gezondheidszorg, betere drinkwatervoorziening en hygiëne, inkomensverbetering, het promoten van kinderrechten en het tegengaan van meisjesbesnijdenis.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.