Van het perron naar het klaslokaal

Ashida groeide op in Delhi, de hoofdstad van India. Haar beide ouders verslaafd aan heroïne en levend op straat. Tot voor kort sliep Ashida elke nacht in een klein hoekje in de lappentent die haar moeder had gemaakt. Overdag werd ze door haar ouders naar één van de drukke treinstations in Delhi gebracht om op de perrons wat eten en drinken bij elkaar te bedelen. Soms gaven de voorbijgangers haar wat munten, maar vaak ook niet. Elke avond kwamen haar ouders haar ophalen. Tot ze op een avond niet kwamen opdagen en Ashida op het station moest overnachten.

Ashida, DelhiHet is een triest en herkenbaar beeld in en rond de stations van de Indiase miljoenensteden: bedelende kinderen op de perrons. Er zijn meer dan 60.000 bedelaars in Delhi, waarvan een derde nog geen 18 jaar is. Sommige kinderen zijn van huis weggelopen en trekken alleen naar de stad. Anderen wonen nog bij ouders en familie en bedelen om het schamele gezinsinkomen aan te vullen.

Dreams on streets

Plan werkt in Delhi om straatkinderen en kinderen die moeten bedelen terug naar school te laten gaan. Het project Dreams on Streets haalt kinderen van de straat naar het klaslokaal en biedt hen de vrijheid en bescherming waar ze recht op hebben. Jongens en meisjes worden opgevangen in veilige en kindvriendelijke ruimtes, krijgen psychologische ondersteuning en onderwijs. Daarnaast helpt het project ook de ouders om werk te vinden, zodat het gezin een stabiel inkomen heeft.

Ashida, DelhiIn het opvangcentrum

Ashida is nu 9 jaar en woont in één van de opvangcentra van Plan. Na enkele nachten te hebben overnacht op het station werd ze gevonden door lokale medewerkers van Plan. Ashida woont samen met 47 andere kinderen tussen 5 en 14 jaar oud. Ondanks dat ze erg verlegen is, maakte Ashida snel vrienden in het opvangcentrum. “Mijn vrienden en vriendinnen, de verzorgers, leraren en leraressen…we zijn één grote familie”.

Advocate worden

Ashida’s moeder vond ondertussen vast werk, haar vader volgde een behandeling tegen zijn drugsverslaving. Wanneer ze hun dochter bezoeken in het centrum, staan ze versteld van het vrolijke en slimme meisje dat ze voor zich zien. Ashida´s grote droom? Advocate worden, zodat ze kan opkomen voor de rechten van de kinderen die het moeilijk hebben. Deze wereldverbeteraar gaat het nog ver schoppen.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.