Huiswerk maken bij lampen op zonne-energie

Wereldwijd hebben 1,2 miljard mensen geen elektriciteit. In veel ontwikkelingslanden leven mensen dus in het aardedonker als de zon is ondergegaan. Dat maakt ‘t gevaarlijk om nog naar buiten te gaan en alledaagse klusjes worden een stuk ingewikkelder. Lampen op zonne-energie, die Plan International ter beschikking stelt, brengen uitkomst.

lap zonne-energieEindelijk licht

Voor Sandy (17) uit Zambia, bijvoorbeeld, is ’s avond huiswerk maken nu een fluitje van een cent. Ze deed dat eerst bij kaarslicht, maar dat was eigenlijk veel te gevaarlijk. “Na zonsondergang moesten we naar bed”, vertelt ze. “Want het brandgevaar van kaarsen is heel groot, al brandde ik ze soms toch. “Maar nu hebben we lampen op zonne-energie en is alles opgelost.”

De lampen geven niet alleen licht in de duisternis, het is ook business voor veel mensen in Zambia. Een groep van 70 jongeren hebben een verkooptraining van Plan gevolgd. De jonge ondernemers verkopen de lamp en verdienen zo een kleine bedrag met elke lamp.

lap zonne-energieAcht lampen in drie weken

Een van deze nieuwe verkopers is Adrian Mwaanga: “De lamp heeft een enorm potentieel hier in het land. Ik heb acht lampen verkocht in drie weken. Het is een grote investering voor veel mensen. Zodra mensen begrijpen dat de lamp op de lange termijn goedkoper is dan paraffine voor olielampen of batterijen voor een zaklamp, is het gemakkelijk te verkopen”.

 

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.