Miljoenen kinderen ernstig ondervoed door hongersnood Oost-Afrika

Noodhulp Oost-AfrikaGortdroge rivierbeddingen, uitgeputte waterpunten. De extreme droogte heeft Oost-Afrika in zijn greep. Oogsten mislukken, het vee sterft door honger en uitdroging. Miljoenen kinderen zijn ondervoed. En dat aantal zal alleen maar toenemen. Want ook de komende tijd zal er amper neerslag vallen.

Oorzaken hongersnood: wat is er aan de hand in de Hoorn van Afrika

Door het uitblijven van regen is een enorm voedsel- en watertekort ontstaan in heel Oost-Afrika. De gevolgen zijn dramatisch: meer dan 20 miljoen mensen zijn afhankelijk van voedselhulp om deze ramp te kunnen overleven. Daarnaast zorgen ook interne conflicten en het conflict in Oekraïne voor voedselonzekerheid. Nu al zijn meer dan 1 miljoen kinderen onder de vijf zwaar ondervoed in Somalië, Uganda, Kenia en Ethiopië. In Zuid-Sudan is inmiddels de hongersnood uitgeroepen. De situatie is uitzichtloos: de verwachting is dat ook tijdens het komende regenseizoen niet voldoende neerslag valt om de droogte te verhelpen.

Massaal op de vlucht door aanhoudende droogte

Mensen slaan massaal op de vlucht in de hoop om voedsel en water te vinden. Tevergeefs. Ook in buurlanden vangen zij bot. De droogte heeft heel Oost-Afrika in zijn greep. Overal is een groot tekort aan water en voedsel. Inmiddels trekken bijna vier miljoen vluchtelingen rond in de regio – op zoek naar een veilig heenkomen, voedsel en water. Voor mensen uit Zuid-Sudan is die zoektocht extra moeilijk door de heftige burgeroorlog in hun land.

Meisjes en vrouwen extra kwetsbaar voor ondervoeding

In deze levensbedreigende situaties geldt helaas vaak het recht van de sterksten. Vrouwen, kinderen en vooral meisjes trekken aan het kortste eind. Jonge meisjes worden uitgehuwelijkt, in ruil voor vee. Op plekken waar duizenden vluchtelingen samenkomen, worden meisjes en vrouwen het slachtoffer van seksueel geweld.

Wat doet Plan International?

Plan International ondersteunt families in Oost-Afrika met onder meer:

  • voedselhulp
  • medische zorg, zoals ondervoeding vaststellen
  • bescherming van kinderen en psychosociale steun
  • zorg voor basis hygiëne
  • noodhulppakketten voor de ontheemden
  • droogtebestendig zaaigoed

Hoe kan jij helpen?

Om families in Oost-Afrika bij te staan is geld nodig. Elke bijdrage is welkom, we hebben jouw hulp nu nodig.

Samen strijden we tegen hongersnood en ondervoeding

Help jij mee?

Doneer nu
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.