Orkaan Matthew treft Haïti

Orkaan Matthew bereikte Haïti op dinsdag 4 oktober 2016 en veroorzaakte een enorme ravage. De storm, die over het Caraïbisch gebied trok, bereikte in Haïti snelheden van 230 kilometer per uur. Het dodental als gevolg van de orkaan is opgelopen tot boven de duizend, meldt persbureau Reuters. Onder de doden zijn ook mensen die zijn overleden aan de infectieziekte cholera. Honderduizenden Haïtianen hebben dringend hulp nodig. Plan biedt vooral hulp aan getroffen kinderen en hun familie.

noodhulp HaïtiVoedsel, schoon water en bescherming zijn van levensbelang

Veel Haïtianen zijn alles kwijtgeraakt. Toegang tot schoon drinkwater is schaars maar zeer belangrijk vanwege het risico op ziektes als diarree en cholera. Plan International focust de hulp nu op 4 regio’s: Croix-des-Bouqets, Jacmel, South en Grand’Anse en inventariseert om ook in andere, zwaar getroffen gebieden hulp te bieden. Plan voorziet eerste hulp door o.a. voedsel, water, matrassen, dekens en sanitaire pakketten met daarin bijvoorbeeld zeep, tandpasta en maandverband uit te delen aan 25.000 families die hun huizen zijn ontvlucht. Omdat scholen verwoest zijn zet Plan kindvriendelijke ruimtes op waar kinderen kunnen spelen, leren en hun ervaringen kunnen delen.

noodhulp HaïtiKinderen kwetsbaarste groep

“Het instorten van een brug tussen Port-au-Prince en het zuidwestelijk deel van het eiland bemoeilijkt de organisatie van noodhulp op dit moment. De grootte van de schade zal pas later duidelijk worden. We houden zo goed mogelijk contact met onze teams die al in het gebied aan het werk zijn om de getroffen families te helpen”, zegt Marie Therese Frederique Jean Pierre, directeur van Plan Haïti. “Kinderen vormen altijd de meest kwetsbare groep bij rampen, denk bijvoorbeeld aan kinderhandel. Meisjes lopen nog eens extra risico’s. Veel meisjes stoppen met school om de familie te helpen en maken vervolgens nooit meer hun school af.”

Daarom is het belangrijk om de families op Haïti te helpen, doneer nu!

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.