Een goede school is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Alle ouders willen het beste voor hun kinderen en de ouders van Yauba willen dat ook. Maar ze weet maar al te goed hoe moeilijk het is om naar school te gaan, als je tot de Mbororo behoort en vluchteling bent.

Gewelddadige bendes

Veel Mbororo, veenomaden uit het westen en het noordwesten van de Centraal Afrikaanse Republiek, moesten vluchten naar Kameroen, omdat gewelddadige bendes hun vee roofden en hun families bedreigden. Maar het leven over de grens is nauwelijks beter dan in hun vaderland.

Weg uit de armoede

Onderwijs - Een goede school is niet vanzelfsprekendIn Kouba (Oost-Kameroen) leven veel Mbororo-vluchtelingen. Voor hun kinderen is onderwijs de enige weg uit de armoede. Leren lezen en schrijven en vaardigheden opdoen om werk te vinden is een cruciale stap naar een betere toekomst. Maar het vinden van een goede school is een probleem. Yauba, een Mbororo-meisje weet het uit ervaring. “Er zijn weinig scholen en ze liggen vaak ver weg. De meeste schoolgebouwen zijn vervallen en er is weinig lesmateriaal. De kinderen moeten op de grond zitten en samen werken met de paar lesboeken die er zijn. En als je een meisje bent, is het helemaal moeilijk om een plek op school te krijgen.”

Graag naar school

Omdat het slechte onderwijs de toekomst van de vluchtelingenkinderen in de weg staat, werkt Plan aan de verbetering van de school in Kouba. Er zijn inmiddels extra lokalen gebouwd en een lerarenkamer. Ook heeft de school goed meubilair gekregen en voldoende lesmateriaal en wc’s. De school biedt een veilige en prettige leeromgeving, ook voor de Mbororo-meisjes en -jongens. “Alle kinderen willen nu graag naar school”, vertelt Yauba enthousiast. Het aantal leerlingen steeg naar 145, inclusief 52 Mbororo-kinderen.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.