Aardbeving in Nepal – een jaar later

Zaterdag 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.9 op de Schaal van Richter. Minstens 8.964 mensen verloren hun leven en 21.952 mensen raakten gewond. De materiële schade was ongekend. Plan kwam meteen in actie en financierde een uitgebreid hulpprogramma met bijdragen van over de hele wereld, waaronder de bijdrage voor Plan van de Nederlandse Giro555-actie ‘Nederland helpt Nepal’.

Hoe is het nu in Nepal? Een jaar Plan-noodhulp en -wederopbouw in feiten en cijfers.

Nationale actie ‘Nederland helpt Nepal’

De Samenwerkende Hulp Organisaties, waarvan Plan Nederland lid is, organiseerden vlak na de ramp de landelijke Giro555-actie ‘Nederland helpt Nepal’, onder meer met een landelijke actieweek. Nederland gaf gul: de actie bracht een bedrag op van ruim 25 miljoen euro voor noodhulp en wederopbouw in Nepal.
Met geld van Giro555 zijn tot nu toe 600.000 mensen bereikt met hulp, zoals voedsel en water, medische zorg en tijdelijk onderdak. Gecompliceerde overheidsprocedures en trage politieke besluitvorming vormen een groot obstakel voor de daadwerkelijke wederopbouw. Voor 2,5 miljoen mensen is het een jaar na de aardbeving nog steeds onzeker wanneer ze een permanent en veilig huis kunnen bouwen. Lees meer over wat er is bereikt.

Een betere toekomst voor meisjes

De aardbeving had een enorme impact op het leven van miljoenen Nepalezen, maar meisjes en vrouwen kregen extra klappen. Gebrek aan water, vernielde latrines en wc’s en krappe tijdelijke woonruimte zonder enige privacy bracht hen in problemen als ze ongesteld waren en zette hun veiligheid op het spel.

Plan richtte daarom in de getroffen gebieden Adolescent Friendly Spaces in. Daar ontmoeten groepen meisjes van 12 tot 18 – getrouwd, ongetrouwd, zwanger of met kinderen – elkaar elke dag om te praten over gedeelde problemen, elkaar te steunen, counseling te krijgen, zelfvertrouwen op te bouwen en te leren weerbaar te zijn. Bijvoorbeeld tegen de gevaren waaraan vooral meisjes blootstaan na een ramp. Want als mensen die toch al arm waren door een ramp ook hun allerlaatste bezit kwijtraken, kunnen wanhoop en chaos er gemakkelijk toe leiden dat uitbuiting normaal wordt. Kindhuwelijken, mensenhandel en seksueel misbruik nemen toe en in een land waar een op de tien meisjes trouwt voor ze vijftien is, zijn adolescente meisjes dan extra kwetsbaar. Een betere toekomst voor meisjes.

Plan werkt sinds 1978 in Nepal en zet zich onder meer in voor beter onderwijs, goede gezondheidszorg, voedselzekerheid en kindbescherming.

 

Links & Downloads

 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.