Twaalfjarig meisje in Egypte sterft na besnijdenis

  • 3 februari 2020

Plan International vraagt aandacht om schadelijke traditie te stoppen

Amsterdam, 3 februari – Internationale media melden dat vorige week een twaalfjarig meisje is gestorven aan de gevolgen van een besnijdenis. Volgens de berichtgeving werd het meisje door haar ouders naar een arts gebracht waar de besnijdenis werd uitgevoerd met alle gevolgen van dien. Meisjesbesnijdenis is in Egypte verboden bij wet maar wordt nog steeds toegepast. De betrokken arts en de ouders van het meisje zijn gearresteerd.

Donderdag 6 februari a.s. is het Zero Tolerance Day. Op die dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de noodzaak om meisjesbesnijdenis te stoppen. Ook dit jaar voert Plan International campagne tegen deze gruwelijke verminking en dat blijkt nog maar eens hard nodig. Wereldwijd zijn er ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. Plan is wereldwijd actief om meisjesbesnijdenis tegen te gaan.

Mudasser Siddiqui, Plan International Egypte: “Meisjesbesnijdenis is een zeer schadelijke praktijk – een gruwelijke daad van geweld tegen meisjes die moet worden uitgeroeid. Het is een traumatische en pijnlijke procedure voor diegenen die het moeten ondergaan met infecties, bloedingen en helaas – zoals in dit tragische geval – soms zelfs de dood tot gevolg. Voor degenen die het overleven, leidt dit tot langdurige psychologische schade, chronische pijn, chronische urineproblemen, fistels en andere complicaties. Meisjesbesnijdenis komt voort uit diepgewortelde sociale normen, misvattingen en schadelijke genderstereotypen die meisjes discrimineren.”

Meisjes Guinee
Meisjes in Guinee wonen een voorlichtingsbijeenkomst bij en dragen een T-shirt met de tekst: ‘een onbesneden meisje is puur en compleet’.

Wat is meisjesbesnijdenis?

Uit onderzoek* van Plan blijkt dat één op de vier Nederlanders niet weet wat een meisjesbesnijdenis is. Bijna drie op de vier Nederlanders weet bovendien niet dat jaarlijks wereldwijd 3 miljoen meisjes het risico lopen om besneden te worden. Meisjesbesnijdenis is het gedeeltelijk of helemaal wegsnijden van de vrouwelijke geslachtsorganen, zonder dat daarvoor medische redenen zijn. De besnijdenis wordt meestal zonder verdoving uitgevoerd met een (scheer)mesje door een vrouw die haar geld daarmee verdient. De meeste meisjes zijn tussen de 0 en 15 jaar oud als ze worden besneden.

Dit doet Plan tegen meisjesbesnijdenis

Plan International zet zich al jaren in voor het uitbannen van meisjesbesnijdenis. De projecten van Plan zijn onder meer opgezet in Mali, Sierra Leone, Guinee, Senegal, Egypte, Ethiopië, Sudan en Kenia. In de strijd tegen meisjesbesnijdenis geeft Plan voorlichting over de gezondheidsrisico’s en de rechten van meisjes op het gebied van seksuele gezondheid en zelfbeschikking. Met publiekscampagnes en voorlichtingsbijeenkomsten worden fabels en taboes de wereld uitgeholpen. Plan werkt aan verandering en bewustwording op verschillende niveaus, waaronder de overheid, lokale leiders, traditionele besnijdsters en bij ouders en meisjes zelf.

Meisje (18) in Kenia voert actie tegen Female Genital Mutilation (FGM) ofwel meisjesbesnijdenis
Meisje (18) in Kenia voert actie tegen Female Genital Mutilation (FGM) ofwel meisjesbesnijdenis.

 


Noot voor de redactie
*De poll is in januari 2020 afgenomen in opdracht van Plan International door PanelWizard onder 1131 Nederlanders van 18 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, gezinssituatie, arbeidsparticipatie en regio.

Neem voor meer informatie contact op met persvoorlichter Charlotte Smit, op 06 81619414

Fotocredits: Plan International

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.