Noodhulpteam Plan International actief op Lombok

  • 6 augustus 2018

(Woordvoerder Plan International Indonesië Dini Widiastuti (in Jakarta) is beschikbaar voor informatie en interviews)

AMSTERDAM, 6 AUGUSTUS 2018 – Terwijl het dodenaantal stijgt na een tweede krachtige aardbeving binnen een week op Lombok, is Plan International begonnen met het bieden van noodhulp.

Zondagochtend om 6.45 (lokale tijd) werd Lombok opnieuw verrast door een aardbeving, met een kracht van 7.0 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag 18 kilometer ten zuidwesten van Oost- Lombok.

Een serie naschokken werd behalve op Lombok ook gevoeld op Bali en op Oost Java. Het aantal doden wordt geschat op 98. Het aantal doden zal waarschijnlijk nog verder oplopen. Er zijn meer dan 13.000 huizen beschadigd of ingestort.

Plan International Indonesia onderhoudt contact met de nationale en lokale autoriteiten om de noodhulp te coördineren. Woordvoerer Dini Widiastuti van Plan International Indonesia: “Gisteravond, net na de aardbeving, hebben we geholpen om dorpsbewoners in Noord-Lombok te evacueren naar hoger gelegen gebieden, vanwege de dreiging van een tsunami. De paniek was groot. Ook vanmorgen waren er nog naschokken te voelen.”
“Er is dringend behoefte is aan shelters, vooral dekzeilen en dekens. Dat is heel belangrijk voor hun gezondheid, want veel mensen, volwassenen en kinderen hebben de afgelopen week steeds in het open veld gebivakkeerd.”

Plan International zal als eerste stap zorgen voor 500 nood-shelters, 100 slaapmatjes en 2000 dekens. De shelters worden per vliegtuig of helikopter gebracht, vanwege de slechte bereikbaarheid over land. Onderdeel van de hulpactie is een check op de veiligheid van kinderen. Water en hygiënepakketten zijn een mogelijke volgende stap, om ziekten te voorkomen die kunnen ontstaan door gebrek aan schoon water.

Dini Widiastuti: “We zijn ook bezig met de voorbereiding van schoolpakketten omdat kinderen voor langere tijd onderwijs gaan missen, maar onze eerste prioriteit is nu dat kinderen en hun ouders onderdak hebben.”

Dit is de tweede krachtige aardbeving op Lombok in een week. De eerste aardbeving had 17 doden tot gevolg en beschadigde 4500 huizen en 31 scholen.

Plan International is sinds 1969 actief in Indonesië en voert projecten uit om de meest kwetsbare kinderen een betere gezondheid te bieden, onderwijs, gezonde voeding en bescherming, waaronder projecten tegen kindhuwelijken.


Einde bericht
Voor meer informatie of voor contact met Dini Widiastuti kunt u contact opnemen met: Margit Renkema, persvoorlichter Plan Nederland 06-27376864 margit.renkema@plannederland.nl of Jan Ormel (06-45245294).

Plan Nederland
Plan Nederland is lid van Plan International. Plan werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen in de levensomstandigheden van kinderen en jongeren, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Plan doet dit door het uitvoeren van gemeenschapsprojecten in 50 ontwikkelingslanden. Plan komt wereldwijd op voor betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind (www.plannederland.nl).

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.