Meer meisjes dan ooit naar school, maar ze hebben nog steeds onevenredig veel last van geweld en discriminatie

Onderzoek Unicef, Plan International en UN Women kijkt 25 jaar terug op meisjesrechten.

Amsterdam, 4 maart 2020 – Wereldwijd gaan meer meisjes dan ooit tevoren naar school en maken ze hun school af, maar deze positieve ontwikkelingen in het onderwijs hebben echter weinig bijgedragen aan een meer gelijke en minder gewelddadige omgeving voor meisjes, waarschuwen UNICEF, Plan International en UN Women in een nieuw rapport: A New Era for Girls. Het rapport is uitgebracht in aanloop naar Internationale Vrouwendag (8 maart) en ter gelegenheid van een belofte, de Bejing Declaration, die regeringen een kwarteeuw geleden wereldwijd deden voor de bevordering van de rechten van vrouwen en meisjes.

In het rapport (A New Era for Girls. Taking stock of 25 years of progress) wordt beargumenteerd dat het aantal meisjes dat niet naar school gaat, in de afgelopen twee decennia met 79 miljoen is gedaald. Meisjes hebben de afgelopen tien jaar zelfs een grotere kans gekregen om naar de middelbare school te gaan dan jongens. Desondanks zijn het juist meisjes en jonge vrouwen die slachtoffer zijn van geweld. In 2016 bijvoorbeeld waren in 70% van de gevallen van mensenhandel meisjes en vrouwen het slachtoffer, in de meeste gevallen ging het om seksuele uitbuiting. Een zorgwekkende 1 op de 20 meisjes tussen de 15 en 19 jaar oud – ongeveer 13 miljoen – heeft in haar leven te maken gehad met verkrachting, een van de meest gewelddadige vormen van seksueel misbruik.

Youth advocate Ayesha uit Sierra Leone spreekt op VN evenement over mensenrechten

Meisjes lopen vandaag de dag in elke omgeving – zowel online als in de klas, thuis en in de samenleving – een schokkend hoog risico op geweld, wat leidt tot fysieke, psychologische en sociale gevolgen. Het rapport toont aan dat gruwelijke praktijken zoals kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis het leven en potentieel van miljoenen meisjes wereldwijd nog steeds verstoren en beschadigen. Elk jaar trouwen 12 miljoen meisjes als kind en lopen 4 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Met als gevolg; schooluitval, vroege zwangerschappen, een leven binnenshuis met weinig tot geen zicht op economische onafhankelijkheid.

Meisjes lopen ook nog steeds een groot risico op seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder HIV. Vandaag de dag zijn 970.000 meisjes tussen de 10-19 jaar besmet met HIV, vergeleken met 740.000 meisjes in 1995. Meisjes van 10-19 jaar zijn nog steeds goed voor ongeveer 3 op de 4 nieuwe infecties onder jongeren wereldwijd.

“Vijfentwintig jaar geleden hebben de wereldleiders een belofte gedaan aan meisjes en vrouwen, maar ze hebben die belofte slechts gedeeltelijk waargemaakt. Terwijl de wereld de politieke wil heeft opgebracht om veel meisjes naar school te laten gaan, is zij gênant tekortgeschoten in het bieden van vaardigheden en steun die meisjes nodig hebben om niet alleen hun eigen lot vorm te geven, maar ook om in veiligheid en waardigheid te leven”, zegt Executive Director van UNICEF Henrietta Fore. “Toegang tot onderwijs is niet genoeg. Echte gelijkheid zal alleen komen als alle meisjes veilig zijn voor geweld, vrij zijn om hun rechten uit te oefenen en in staat zijn om gelijke kansen in het leven te benutten”.

Vooral adolescente meisjes worden in toenemende mate gediscrimineerd en worden nog steeds buitenspel gezet in hun gemeenschappen en in besluitvorming. Juist de empowerment van deze meisjes levert een drievoudig voordeel op - voor de meisjes nu, de volwassenen die ze worden, en de volgende generatie kinderen.

CEO Plan International Anne-Birgitte Albrectsen: “Vooral adolescente meisjes worden in toenemende mate gediscrimineerd en worden nog steeds buitenspel gezet in hun gemeenschappen en in besluitvorming. Juist de empowerment van deze meisjes levert een drievoudig voordeel op – voor de meisjes nu, de volwassenen die ze worden, en de volgende generatie kinderen. Als we dit niet aanpakken en een einde maken aan de discriminatie waarmee meisjes overal ter wereld nog steeds worden geconfronteerd, hebben we weinig kans om de ambities voor gendergelijkheid die in de Sustainable Development Goals van 2030 zijn vastgelegd, te verwezenlijken”. 

Youth advocate Hiba uit Ghana en UNICEF Executive Director Henrietta Fore

Voor meer informatie neem contact op met Charlotte Smit, persvoorlichter Plan International op 06-81619414 of charlotte.smit@planinternational.com.

Lees hier het hele rapport: https://plan-international.org/publications/new-era-girls

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.