Hulp Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ bereikte meer dan 8 miljoen mensen

Den Haag, 12 oktober 2022 – Met de donaties uit de nationale Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ in 2021 zijn in totaal meer dan 8 miljoen mensen geholpen in meer dan 20 landen. De meeste hulp bestond uit het ondersteunen van de gezondheidszorg met medische apparatuur en medicijnen, distributie en opslag van vaccins en voorlichting. Dat staat vermeld in de eindrapportage die vandaag verschijnt. Met de actie haalden de samenwerkende hulporganisaties ruim 9,4 miljoen euro op.

Onder meer in India, Nigeria, Nepal, Bangladesh en Syrië ondersteunden de hulporganisaties achter Giro555 de gezondheidszorg met medische apparatuur en medicijnen. Ook verzorgden ze de distributie, registratie en opslag van vaccins en gaven de organisaties training en voorlichting over het belang van vaccineren. In totaal zijn met de hulp meer dan 8 miljoen mensen direct bereikt. Het aantal mensen dat indirect met de hulp van Giro555 is bereikt ligt nog veel hoger, doordat gezondheidsfaciliteiten als bedden en apparatuur langdurig worden gebruikt. Daarnaast zijn meer dan 100 miljoen mensen bereikt met voorlichting over coronavaccinaties. 

Koelkasten, trainingen en 5 miljoen naalden

Met de opbrengst van de actie gaven de hulporganisaties en hun lokale partners meer dan 3,7 miljoen coronavaccinaties. 3.589 mensen werden getraind in het veilig geven van de vaccinaties. Daarbij zetten de hulporganisaties 5.651 vaccinatiecentra op en leverden zij onder meer 988 (mobiele) koelboxen en koelkasten, 200 handwasfaciliteiten en 5 miljoen naalden voor vaccinatie. Ruim 370.000 mensen ontvingen medische hulp bij een coronabesmetting. Suzanne Laszlo, actievoorzitter van ‘Samen tegen corona’: “Het is bijzonder dat het de samenwerkende hulporganisaties is gelukt om in deze moeilijke omstandigheden, ondanks wereldwijde lockdowns en coronamaatregelen, miljoenen mensen te bereiken. Soms letterlijk te voet, met een koelbox op de rug, is gewerkt aan het beschermen van zo veel mogelijk mensen tegen deze enorme pandemie.” 

Onder de naam ‘Samen in actie tegen corona’ voerden de hulporganisaties achter Giro555 actie van 12 mei tot 30 september 2021. Voornaamste doel was vaccineren mogelijk maken voor iedereen die dat wilde en medische noodhulp verlenen aan coronaslachtoffers in zwaar getroffen landen. 

Lees ook: Medische noodhulp tijdens een verwoestende coronagolf

Over Giro555

Tijdens Nationale Acties werken 11 hulporganisaties samen om fondsen te werven voor een humanitaire ramp. De samenwerkende hulporganisaties (SHO), beter bekend als Giro555, zijn vernoemd naar het gironummer wat de hulporganisaties gezamenlijk openen. Giro555 heeft als doel het werven van zoveel mogelijk steun en fondsen om hulp te kunnen bieden aan slachtoffers van een humanitaire ramp. Iedere organisatie gebruikt haar deel van de opbrengst vervolgens voor hulp in het rampgebied en is zelf verantwoordelijk voor de besteding en de keuzes van de hulpprogramma’s. Via Giro555 informeren en rapporteren de hulporganisaties gezamenlijk over  de bestedingen. Giro555 bestaat uit CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.