Giro555 opbrengst Sulawesi bijna 15 miljoen euro

  • 29 oktober 2018

29 oktober 2018 – Een maand na de aardbevingen op Sulawesi is de opbrengst van de Giro555-actie ‘Nederland helpt Sulawesi’ gestegen tot 14.886.861 euro. Er worden op het eiland nog steeds doden geborgen en nog heel veel mensen vermist. De hulporganisaties bieden onderdak, water, voedsel en  hygiënepakketten. Plan International richt zich ook op psychosociale steun aan kinderen en het opzetten van kindvriendelijke ruimtes. Het rekeningnummer blijft tot 31 december open voor giften.

Iris van Deinse van het Rode Kruis zat de afgelopen maand op Sulawesi en keerde afgelopen week terug uit het gebied: “Het is aangrijpend om te zien wat voor schade de tsunami en aardbevingen hebben aangericht. Met de steun van de Nederlandse bevolking kunnen we de slachtoffers op Sulawesi voorzien van de eerste hulp, al weten we dat niet alle wonden zichtbaar zijn. De overlevenden hebben ook psychosociale ondersteuning nodig.”

De Indonesische regering stelde de afgelopen dagen het dodental bij tot meer dan 2.000, met een verwachting die vele malen hoger ligt. Alleen al in Palu zijn twee wijken, met meer dan 5.000 inwoners, letterlijk onder de grond verzwolgen. Bijna 70.000 mensen zijn ontheemd en velen, waaronder veel kinderen, zijn nog op zoek naar hun familie. Meer dan 200.000 mensen hebben dringend hulp nodig. De kans op infecties en verspreiding van ziektes is nog steeds groot.
Noodhulppakketen worden uitgedeeldIn de afgelopen weken zijn tientallen duizenden noodhulppakketten en hygiënepakketten uitgedeeld door de lokale hulporganisaties achter Giro555. In deze pakketten zitten dekens, touwen, emmers, zeep etc. Ook ontvangen slachtoffers psychologische bijstand, helpen medische specialisten ter plaatse en worden kinderen opgevangen in kindvriendelijke centra.

Yudah (11), zijn zusje Ence (6) en hun moeder werden tijdens de aardbeving die hun dorp verwoestte kort gescheiden. Ze vonden elkaar terug op een plek waar dakloze dorpelingen worden opgevangen en wijken sindsdien niet meer van elkaars zijde. Ence huilt zich nog elke dag in slaap, zo vertelt haar moeder. “Ze is bang, maar sinds ze het kindcentrum bezoekt, lacht ze ook weer.”

Kindvriendelijke ruimte op Sulawesi

In Indonesië valt de Nederlandse hulp op. Onder meer in Jakarta Post verschenen artikelen over de Nederlandse nationale publieksactie. Roel van der Veen van de Nederlandse ambassade in Jakarta: “In Indonesië wordt gesproken over de bijzondere inzet, zeker als ik uitleg dat we als regering de hulpverlening steunen, maar dat dit bedrag is opgehaald door de Nederlandse mensen zelf. We zijn daar blij mee, omdat er zo meer hulp kan worden geboden”.

Ook na de Nationale Actiedag zijn op verschillende plaatsen in het land inzamelingsacties gehouden. Zo startte Enora (7 jaar) met haar school in Bodegraven een flessenactie, verkochten Sterre en Lare (8 jaar) in Velserbroek zelfgeschreven gedichten en maakten Geneeskundestudenten van het onderwijscentrum van het Erasmus MC verschillende lekkernijen waarvan de opbrengst ten goede komt aan de slachtoffers op Sulawesi. Er vinden komende weken ook nog acties plaats.


Noot voor de redactie
Henriette Nieuwenhuis en Iris van Deinse bezochten recent het gebied en zijn beschikbaar voor interviews. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting Giro555: 085-1304521 of via pers@giro555.nl. Voor beeldmateriaal zie de mediaroom via de website: www.giro555.nl/pers

Over Giro555
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens: www.giro555.nl

De hulporganisaties achter Giro555: Care Nederland, Cordaid, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terres des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.