Giro555 in actie voor slachtoffers Sulawesi

  • 2 oktober 2018

Vandaag starten de samenwerkende hulporganisaties een Nationale Actie voor de slachtoffers van de aardbevingen en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. De ramp heeft sinds vrijdag 1.200 mensen het leven gekost, bijna 50.000 mensen zijn ontheemd en tot 1,5 miljoen mensen getroffen. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers de komende dagen nog verder stijgt, omdat veel gebieden nu nog niet toegankelijk zijn. De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 roepen iedereen in Nederland op om in actie te komen voor de slachtoffers in Indonesië.

“De combinatie van een tsunami, aardbevingen en modderstromen hebben een grote ravage aangericht”, zegt Marinus Verweij, Giro555-actievoorzitter. “Nog steeds worden er mensen onder het puin vandaan gehaald en er is een grote behoefte aan drinkwater, medicijnen en onderdak. Als samenwerkende hulporganisaties slaan we de handen ineen om hulp te verlenen.”

Grote behoefte aan drinkwater, medicijnen en onderdak

De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp, zoals onderdak, voedsel, tenten, dekens, hygiëne-pakketten, medische zorg en drinkwater. De hulpverleners richten zich daarnaast ook op het zoeken naar slachtoffers tussen het puin en het beschermen van kinderen. Diverse organisaties hebben speciale teams gestuurd om inventarisaties van de noden te doen.

Veel gebieden op Sulawesi zijn nog onbereikbaar. Hierdoor is de omvang van de ramp moeilijk in te schatten. Jan Gelfand van het Internationale Rode Kruis in Jakarta: “We werken de klok rond, maar de grootste uitdaging op dit moment is toegang krijgen tot alle mensen in de getroffen dorpen en steden. De volgende stap is om grote hoeveelheden essentiële hulpgoederen naar het rampgebied brengen. Transport is nauwelijks mogelijk door kapotte wegen, de stroom is op veel plekken uitgevallen en communicatie verloopt moeizaam.”

Nederland helpt Sulawesi (Indonesië)

Vanaf vandaag worden fondsenwervende spots uitgezonden op radio, televisie en social media.
De komende weken worden door heel Nederland acties gestart om geld in te zamelen voor de slachtoffers in Indonesië. Giro555 roept iedereen in het land, ook scholen, bedrijven en sportclubs op om een bijdrage te leveren om zoveel mogelijk levens te redden.

Via social media worden acties bijgehouden via de hashtag #NLhelptsulawesi. Op Facebook www.facebook.com/giro555 verschijnen de komende weken updates over de situatie ter plaatse en er worden regelmatig verbindingen gelegd met hulpverleners ter plekke.Noot voor de redactie.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting Giro555: 085-1304521 of via pers@giro555.nl Verschillende collega’s in het veld zijn beschikbaar.

Over Giro555
Bij uitzonderlijke rampen slaan de elf samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. www.giro555.nl

Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Plan International Nederland, Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, Cordaid, ICCO & Kerk in Actie, CARE Nederland, Save the Children, UNICEF Nederland en World Vision.

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.