Bijna miljoen Zuid-Soedanezen naar Oeganda gevlucht: internationale actie nodig

  • 6 juli 2017

Veertien Nederlandse hulporganisaties, verenigd in de Dutch Relief Alliance, slaan alarm nu -6 jaar na het ontstaan van Zuid-Soedan- bijna een miljoen Zuid-Soedanezen de grens met Oeganda over zijn gestoken. Op 9 juli a.s. bestaat Zuid-Soedan precies 6 jaar. De organisaties waarschuwen dat de vluchtelingenstroom, na die vanuit Syrië de grootste ter wereld, niet alleen Zuid-Soedan zelf maar ook buurlanden steeds zwaarder onder druk zet. Dat kan leiden tot een destabilisatie van de regio.

Grote vluchtelingenstromen van Zuid-Soedan naar Oeganda

De internationale gemeenschap moet daarom alles op alles zetten om in zowel Zuid-Soedan als de buurlanden voedsel, medicijnen, schoon water en veiligheid te verzorgen en de oorzaken van het conflict aan te pakken. Daarnaast moet de internationale gemeenschap voorwaarden scheppen waaronder hulpverleners vrij en veilig hun werk kunnen doen, zodat ze de hulp op alle plekken kunnen krijgen waar die het hardst nodig is.

Helft vluchtelingen is kind

Volgens de UNHCR zijn momenteel ruim 3,9 miljoen Zuid-Soedanezen op de vlucht. In het land zelf zijn bijna 2 miljoen mensen van hun huis verdreven en ruim 1,9 miljoen mensen hebben hun toevlucht gezocht in Oeganda (bijna 1 miljoen vluchtelingen), Ethiopië (370 duizend), Soedan (418 duizend) en Kenia (72 duizend). De helft van de vluchtelingen is kind, ruim de helft van de mensen op de vlucht is meisje of vrouw. Volgens de VN is voor 2017 ongeveer 1,4 miljard dollar nodig om voldoende hulp te kunnen bieden, daarvan is op dit moment nog geen 20 procent bijeen gebracht.

Kwetsbare groepen hebben dringend hulp nodig

De situatie in Zuid-Soedan is nijpender dan ooit. Het jongste land ter wereld kampt met oorlog en hongersnood. Sinds december 2013 laaide het geweld op, waardoor mensen steeds moeilijker toegang hebben tot basisbehoeften. Recente droogte in delen van het land heeft de situatie verergerd; oogsten zijn mislukt of gingen verloren vanwege de gevechten, voorraden raakten uitgeput. Vooral kwetsbare groepen als kinderen en moeders hebben dringend extra hulp nodig.

Dutch Relief Alliance

Aan de vooravond van het 6-jarig bestaan van het land op 9 juli, doen veertien Nederlandse hulporganisaties er onder de vlag van de Dutch Relief Alliance (DRA) alles aan om de getroffen inwoners van Zuid-Soedan bij te staan. De laatste twee jaar kregen honderdduizenden mensen voedsel, landbouwgereedschap of contant geld om in de eerste levensbehoeften te voorzien, ze werden behandeld voor ondervoeding of kregen toegang tot schoon water, gezondheidszorg en hygiënische producten. Vooral kinderen en vrouwen kregen psychosociale steun. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde in 2017 nog eens 11 miljoen euro beschikbaar waarmee de organisaties tot eind dit jaar 340 duizend mensen bereiken.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie: Charlotte Smit, persvoorlichter Plan Nederland 06 81619414 / charlotte.smit@plannederland.nl

De Dutch Relief Alliance (DRA) biedt snelle noodhulp aan slachtoffers van internationale crises. De DRA is een samenwerkingsverband van in totaal 14 Nederlandse NGO’s, gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. In Zuid-Soedan voeren CARE, Cordaid, Dorcas, ICCO en Kerk in Actie, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes, War Child, War Trauma Foundation, World Vision en ZOA de noodhulpactiviteiten uit.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.