500 wandelaars halen eindstreep Nacht Tegen Seksueel Geweld in Amsterdam

Amsterdam, 21 april 2024 – De Nacht Tegen Seksueel Geweld heeft dit jaar ruim 104.000 euro opgebracht. Dat laat organisator Plan International in de nacht van zaterdag op zondag weten. Tijdens de nachtelijke wandeltocht door Amsterdam vroegen deelnemers aandacht voor seksueel geweld en haalden zij geld op voor internationale projecten van Plan International gericht op de bescherming van meisjes en jonge vrouwen.

In totaal deden 500 deelnemers mee aan de wandeltocht die middernacht begon bij de Houthavens in Amsterdam en deelnemers gedurende 20 kilometer langs het IJ, het Museumplein, de Wallen, de Westerkerk en het Vondelpark voerde. Met verhalen en portretten langs de route onderstreepte Plan International welke impact seksueel geweld heeft op de levens en bewegingsvrijheid van meisjes en vrouwen wereldwijd.

Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International: “Het is geweldig dat Amsterdam zich vannacht solidair toonde met meisjes en vrouwen over de hele wereld. Zoveel deelnemers en zo’n hoge opbrengst laten zien dat we een beweging zijn gestart van mensen die opstaan tegen seksueel geweld. Het sponsorbedrag gaat naar ons Safer Cities for Girls-programma. Daarmee maken we steden wereldwijd veiliger voor meisjes en jonge vrouwen.”

Presentator Loes Haverkort, ambassadeurs Moïse Trustfull, Yara Michels en LAKSHMI en directeur Garance Reus-Deelder presenteren het opgehaalde sponsorbedrag. – ©We Make It Spark

Tweede editie

De Nacht Tegen Seksueel Geweld wordt sinds 2023 georganiseerd door Plan International om zichtbaarheid en bewustwording te creëren over seksueel geweld. Vorig jaar haalden deelnemers ruim €81.000 op voor het Safer Cities for Girls-project.

Levenslange gevolgen

Seksuele intimidatie en geweld beperken meisjes en vrouwen wereldwijd in hun bewegingsvrijheid en hebben soms levenslange gevolgen. Zo mijden meisjes en jonge vrouwen, uit angst voor aanranding of verkrachting, bepaalde publieke ruimten of het openbaar vervoer. Soms stoppen meisjes zelfs met school omdat de weg erheen onveilig is. Niet zelden resulteert verkrachting in ongewenste zwangerschappen, onveilige abortus en seksueel overdraagbare ziektes. Op psychologisch vlak leiden seksuele intimidatie en geweld tot angst, trauma en ingrijpende veranderingen in het zelfbeeld van meisjes of vrouwen.

——————————————————————————————————————————————–

Noot voor de redactie
Voor meer informatie of interviewverzoeken neemt u contact op met Roos Schregardus (06-24361666) of pers@planinternational.nl

Over Plan International 
Plan International is een ontwikkelingsorganisatie die wereldwijd actief is in meer dan 80 landen en zich wereldwijd inzet voor kwetsbare kinderen, met speciale aandacht voor meisjes en jonge vrouwen. Plan International doet dit door de achtergestelde positie van meisjes en jonge vrouwen op te heffen zodat zij dezelfde kansen en rechten hebben als jongens. Zo werkt Plan International, met de steun van duizenden sponsors, bedrijven en (institutionele) donoren aan een beter leven voor kwetsbare kinderen en jongeren in landen wereldwijd.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.