Girls Not Brides Nederland

Girls Not Brides is een wereldwijd netwerk dat zich met meer dan duizend leden verspreid over 95 landen inzet om kindhuwelijken te bestrijden en opvang te bieden aan meisjes die slachtoffer zijn van een kindhuwelijk. Girls Not Brides is van mening dat meisjes en jongens niet moeten trouwen voordat ze achttien zijn; dit is in overeenstemming met het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Prinses Mabel van Oranje is voorzitter van Girls Not Brides Global. Plan International Nederland is onderdeel van Girls Not Brides Nederland, één van de negen ‘national partnerships’ van het Girls Not Brides netwerk.

Girls Not Brides Nederland

Girls Not Brides Nederland is in 2016 opgericht door dertien Nederlandse organisaties. Plan International Nederland was één van de initiatiefnemers. Girls Not Brides Nederland ondersteunt de notie dat ieder meisje in de wereld het recht heeft om zelf te besluiten of en met wie ze trouwt en of en met wie zij kinderen wil. Meer zelfbeschikking van meisjes leidt tot veiligere, gezondere en welvarendere samenlevingen. Inmiddels heeft Girls Not Brides Nederland zo’n 25 leden.

Lees meer over 'Girls Not Brides: samen tegen kindhuwelijken'

Publicatie in LINDA.

LINDA. magazine heeft uitgebreid aandacht besteed aan het thema kindhuwelijken. In deze reportage vertellen meisjes uit Bangladesh hun verhaal.

Publicatie in LINDA. Veertien en getrouwd

Girls Not Brides NederlandKiezen of, wanneer en met wie je wil trouwen

Het doel van Girls Not Brides Nederland is om kennis te delen en het onderwerp van kindhuwelijken op de binnen-en buitenlandse politieke agenda te houden. Girls Not Brides Nederland faciliteert samenwerking ter voorkoming van kindhuwelijken en ondersteuning van reeds gehuwde meisjes en jongens in binnen- en buitenland. Zodat meisjes de kans krijgen school af te maken, economisch zelfstandig te worden en zelf te kunnen kiezen of, wanneer en met wie zij willen trouwen.
Girls not Brides Nederland richt zich op:

  1. Meisjes weerbaar en zelfbewust maken (empowerment).
  2. Families en gemeenschappen mobiliseren.
  3. Het bieden van ondersteuning en hulp aan zowel ongetrouwde als getrouwde meisjes.
  4. Het maken en implementeren van goede wetten en beleid.

Girls Not Brides Mabel

Kindhuwelijk allianties

De deelname van Plan International Nederland aan Girls Not Brides Nederland is een belangrijke toevoeging aan de bestaande projecten waarmee Plan al jaren strijdt tegen kindhuwelijken. De dertien Nederlandse deelnemende organisaties zijn onderverdeeld in drie Nederlandse kindhuwelijk allianties. Deze allianties werken in partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken in meer dan twintig landen om kindhuwelijken tegen te gaan:

  • Yes I Do Alliance: Plan International Nederland, Rutgers, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, KIT Royal Tropical Institute.
  • Her Choice: Stichting Kinderpostzegels, The Hunger Project, International Child Development Initiatives, Universiteit van Amsterdam.
  • More Than Brides Alliance: Save the Children Nederland, Simavi, Oxfam Novib, the Population Council.

Plan strijdt tegen kindhuwelijken.

Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Yes I Do-alliantie

Plan werkt samen met Rutgers, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, KIT Royal Tropical Institute en het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de Yes I Do-alliantie om kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en tienerzwangerschappen aan te pakken in Ethiopië, Kenia, Malawi, Zambia, Mozambique, Pakistan en Indonesië. Het programma richt zich op vijf strategische doelen.

Lees alles over de Yes I Do-alliantie.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.