Zero Tolerance Day tegen meisjesbesnijdenis

  • 6 februari 2017

Vandaag, op Zero Tolerance Day tegen meisjesbesnijdenis, wordt wereldwijd de noodzaak benadrukt om meisjesbesnijdenis uit te bannen. De term Female Genital Mutilation/Cutting – de internationale verzamelnaam voor de verschillende vormen van meisjesbesnijdenis – laat weinig twijfel bestaan over de aard van dit traditionele gebruik: het is een verschrikkelijke verminking van het vrouwenlichaam, waarbij de genitaliën deels of helemaal worden weggesneden.

Meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen, verspreid over landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten zijn besneden. Zij leven met de fysieke en emotionele gevolgen van de ingreep, zoals shock, chronische pijn en ontstekingen, psychische trauma’s en complicaties bij zwangerschap en bevalling. Daarnaast lopen ruim 3 miljoen meisjes jaarlijks risico op besnijdenis. Dat zijn meer dan 8.000 meisjes per dag!

Geen medische reden

Voor het besnijden van een meisje is geen medische reden. De redenen die worden gegeven voor meisjesbesnijdenis variëren van samenleving tot samenleving, maar hebben altijd te maken met traditie en een cultureel bepaalde visie op vrouwelijke seksualiteit en aantrekkelijkheid. Meisjesbesnijdenis beperkt zich niet tot één cultuur of religie. Het is een schadelijke traditie met als onderliggend doel controle te houden op vrouwelijke seksualiteit.

Gevouwen vagina’s in strijd tegen meisjesbesnijdenis

Plan Nederland vraagt aandacht voor meisjesbesnijdenis. Met papier. En een schaar. We gebruiken het kwetsbare van papier met een schaar zodat je er misschien een voorstelling van kan maken. Hoe afschuwelijk en pijnlijk het is. Wij willen dat het stopt.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.