Waarom 2021 toch een paar lichtpuntjes kende voor meisjes wereldwijd

  • 24 december 2021

Meisjeslijstje 2021: ondanks een zwaar jaar voor meisjes ook stappen voorwaarts

 

December is traditiegetrouw de tijd van het jaar voor terugblikken en het samenstellen van lijstjes. Corona heeft dit jaar wederom het leven van veel mensen op z’n kop gezet. Zeker dat van meisjes en jonge vrouwen in lage- en middeninkomenslanden. Voor miljoenen kinderen, vooral meisjes, betekent deze crisis: schooluitval, misbruik en armoede. Voor velen dreigt deze schooluitval definitief te worden. Daarnaast neemt door armoede het risico op kindhuwelijken en geweld tegen meisjes toe. Toch waren er dit jaar ook wat lichtpuntjes. En laten lichtpuntjes nu net iets zijn waar iedereen behoefte aan heeft. Plan International presenteert: een selectie van kleine en grote stappen voorwaarts voor de rechten van meisjes wereldwijd.

Kindhuwelijken verboden in de Dominicaanse Republiek

2021 begon met een grote overwinning. Na jarenlange strijd werden kindhuwelijken in de Dominicaanse Republiek eindelijk officieel verboden. Voorheen konden kinderen trouwen als hun ouders daar toestemming voor gaven. 36 procent van meisjes en vrouwen in het land is getrouwd voor haar achttiende. Na een kindhuwelijk stoppen meisjes vaak met school, wordt het moeilijker om financieel zelfstandig te worden en om eigen keuzes te maken. Dankzij dit besluit is de minimumleeftijd voor meisjes om te trouwen nu achttien jaar, zonder uitzondering.

meisje met arm omhoog en glimlach

In Tanzania zijn tienermoeders en zwangere meisjes weer welkom op school

Goed nieuws uit Tanzania; tienermoeders en meisjes die zwanger zijn mochten voorheen niet (terug) naar school. Dit vrouwonvriendelijke beleid komt uit de jaren ‘60 en werd in 2002 een wet. De minister van Onderwijs Joyce Ndalichako maakte in november bekend dat de meisjes weer terug naar school mogen. Onderwijs is belangrijk voor ieder kind, maar voor meisjes in het bijzonder. Het zorgt niet alleen voor betere kansen op een fatsoenlijke baan met een inkomen, maar zorgt ook voor minder kindhuwelijken en tienerzwangerschappen (WHO, 2020).

Joyce met drie kinderen
Joyce (25) werd uitgehuwelijkt toen ze vijftien was en kreeg haar eerste kind op haar zestiende. Ze kon niet terug naar school in Tanzania.

Shirin heeft 62 kindhuwelijken voorkomen

Shirin (22) wist toen ze jong was aan een kindhuwelijk te ontkomen, en nu strijdt ze voor meisjesrechten in Bangladesh. De succesvolle activiste en ondernemer heeft inmiddels al meer dan 62 kindhuwelijken voorkomen. Kindhuwelijken komen vaak voor in Bangladesh. Maar liefst 59 procent van de meisjes is getrouwd voordat ze achttien jaar zijn en 22 procent zelfs voor hun vijftiende. Shirin is vice-president van het jongerennetwerk in haar district Nilphamari en organiseert bijeenkomsten om de kennis over kindhuwelijken, geweld tegen vrouwen en seksuele uitbuiting te vergroten. Daarnaast heeft ze een eigen bedrijf opgezet; ze produceert herbruikbaar maandverband en mondkapjes. Tijdens de coronapandemie heeft Shirin zich onvermoeid ingezet. Ze heeft al meer dan 1.700 betaalbare mondkapjes gemaakt voor mensen in nood.

Shirin met glimlach
Shirin met de Joyeeta prijs die ze heeft gewonnen voor haar strijd tegen onderdrukking.

Belangrijke stap gezet naar verhogen van minimumleeftijd voor seksueel consent in de Filipijnen

Een wetsvoorstel om de minimumleeftijd voor seksueel consent in de Filipijnen te verhogen van twaalf naar zestienjarige leeftijd is dichterbij gekomen nadat de Senaat het wetsvoorstel heeft goedgekeurd. Het wetsvoorstel heeft als doel om kinderen te beschermen tegen verkrachting en andere vormen van seksueel misbruik; 22 van de 23 senatoren steunden het voorstel. De leeftijd waarop je toestemming kan geven om seks te hebben in de Filipijnen is momenteel twaalf jaar (een van de het laagste ter wereld). In de Filipijnen is zeven van de tien slachtoffers van verkrachting een kind. Uiteindelijk moet de president nog een definitieve klap op het wetsvoorstel geven. Fingers crossed.

KC met haar kind
KC (17) werd uitgehuwelijkt toen ze vijftien was en werd een jaar later moeder. Tienerzwangerschappen komen vaak voor in de Filipijnen.

Gratis maandverband en tampons in Nieuw Zeeland en op Nederlandse universiteiten

Premier Jacinda Ardern heeft aangekondigd dat alle scholen in Nieuw Zeeland vanaf juni dit jaar gratis tampons en maandverband moeten aanbieden. Met dit besluit wil de overheid van Nieuw Zeeland menstruatiearmoede aanpakken. Dat is een bloedserieuze zaak: in heel veel landen (ook in Nederland) kunnen meisjes en jonge vrouwen menstruatieproducten niet betalen. Daarnaast rust er nog steeds een groot taboe op ongesteld zijn. Ook de Erasmus universiteit in Rotterdam en de Vrije Universiteit in Amsterdam bieden sinds dit jaar gratis tampons en maandverband aan. In het Verenigd Koninkrijk wordt sinds 1 januari geen belasting meer geheven op menstruatieproducten.

meisje lacht met maandverband

Eerste vrouwelijke president ingezworen in Tanzania en Samoa

Vrouwelijke vertegenwoordiging in de politiek blijft groeien met betere representatie voor meisjes en jonge vrouwen als gevolg. Zo kregen Tanzania en Samoa dit jaar voor het eerst een vrouwelijke president. In Zweden kreeg Magdalena Andersson de eer om de eerste vrouwelijke premier te zijn. Opvallend, aangezien Zweden vaak wordt geroemd als een land waar gendergelijkheid hoog op de agenda staat. De genderongelijkheid in de politiek is groot: wereldwijd is rond de 25% van alle nationale parlementen vrouw.

jonge vrouw lacht met groep meiden
Jonge vrouwen vieren Wereldmeisjesdag in Tanzania.

Vier jonge vrouwelijke activisten aan onderhandelingstafel van African Union

De jaarlijkse African Girls Summit, mede georganiseerd door de African Union, vond dit jaar plaats in Niger. Vier jongerenactivisten uit Malawi gingen in gesprek met ministers en andere hoge functionarissen over meisjesrechten. Angela, Isabel, Astrid en Daniella werken samen met Plan International in het Break Free! programma. Vanwege de coronamaatregelen vond de Summit deels online plaats. De meiden hebben samen aanbevelingen opgesteld die zijn meegenomen in de conclusies van de top! Dit betekent dat hun landen er de komende twee jaar mee aan de slag gaan.

Meiden aan vergadertafel
De meiden uit Malawi deden online mee aan de African Girls Summit.

Plan International collega Xiaona Xue geeft Tedx Talk over genderongelijkheid in ICT

Xiaona Xue, een collega van Plan International China, kreeg dit jaar de kans om een Tedx Talk te geven over de genderongelijkheid binnen ICT en de technologiesector. Er is een grote ondervertegenwoordiging van meisjes in deze sector. Xiaona legde aan een groot publiek uit hoe meisjes nu worden buitengesloten en beter betrokken moeten worden. Plan International voert een aantal projecten uit in China zoals het Girls Can Do It programma om meisjes op het platteland bij ICT en de technologiesector, oftwel: Science, Technology, Engineering, Mathematics (STEM), te betrekken. Ze krijgen les over STEM en worden gesteund om vol zelfvertrouwen hun interesse in technische vakken te ontwikkelen. De STEM projecten worden uitgevoerd in samenwerking met onze partners Accenture, AkzoNobel en ASML.

meisje techniek China
Een meisje dat lid is van de techniekclub op school in China.
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.