Vrijdag 14 augustus Nationale Actiedag Giro555 voor Beiroet

  • 13 augustus 2020

Het is inmiddels ruim een week geleden dat een enorme explosie in de haven van Beiroet honderdduizenden slachtoffers maakte. De organisaties achter Giro555 hebben al 3,9 miljoen euro weten op te halen om de overlevenden in Beiroet te kunnen steunen. Op vrijdag 14 augustus zal een Nationale Actiedag gehouden worden waarbij dit bedrag hopelijk nog verder zal oplopen.

Help de slachtoffers van de explosie in Beiroet

Samen in actie voor Beiroet

Geef nu!

Op 4 augustus verwoestte een explosie in de haven van Beiroet een groot deel van de stad. De ramp kostte ruim 150 mensen hun leven, duizenden mensen raakten gewond en honderdduizenden mensen werden in een klap dakloos. Onder de slachtoffers zijn ook een heleboel kinderen: 80.000 kinderen werden dakloos en een half miljoen kinderen dreigen ondervoed te raken.

Ravage in Beiroet: ingestortte gebouwen, puinzooi en een ingedeukte auto.

In actie voor Beiroet

Overal in het land bedenken Nederlanders acties om geld in te zamelen voor Giro555, een initiatief van Samenwerkende Hulporganisaties waar Plan International deel van uitmaakt. Bakkers vroegen bijvoorbeeld hun klanten bij het afrekenen van hun brood een kleine donatie te doen voor Beiroet. Zij werden diep geraakt door de graansilo’s die werden verwoest in de haven.

“Fantastisch om te zien dat Nederland zo massaal meeleeft met de inwoners van Beiroet”, zegt Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International en actievoorzitter van Giro555.

Fantastisch om te zien dat Nederland zo massaal meeleeft met de inwoners van Beiroet

Nationale actiedag

Op vrijdag 14 augustus zal er een Nationale Actiedag gehouden worden waarbij Giro555 de hele dag aandacht en steun vragen voor de getroffen inwoners van Beiroet. Ook de NPO, RTL, Talpa Network en Facebook werken mee aan de actiedag. Op donderdag en vrijdag rijdt er een Giro555-Collectebus met Bekende Nederlanders door verschillende Nederlandse provincies. Zij zullen ludiek aandacht vragen en geld ophalen voor Giro555. Mensen kunnen ook zelf een online collectebus aanmaken en geld inzamelen voor de slachtoffers in Beiroet.

Coronamaatregelen

Vanwege de coronamaatregelen zal de actiedag een andere vorm hebben dan bij andere acties. Een groot deel van de dag zal online plaatsvinden. In Hilversum wordt een klein actiecentrum ingericht. Dit keer is het centrum helaas niet toegankelijk voor het publiek: via een livestream kun je volgen wat er gebeurt. Daarnaast wordt er verslag gedaan vanuit het centrum over het verloop van de actie, waaronder de tussenstanden en de eindstand rond 11 uur ’s avonds.

“Het is natuurlijk heel spannend om in coronatijd actie te voeren”, aldus Garance Reus. “We zijn beperkt in de mogelijkheden, maar we gaan er toch een hele mooie dag van maken en verwachten desalniettemin grote betrokkenheid van het Nederlands publiek. Voor onze hulpverlening in Beiroet, maar vooral voor de slachtoffers, is de steun vanuit Nederland heel erg belangrijk.”

We zijn beperkt in de mogelijkheden, maar we gaan er toch een hele mooie dag van maken en verwachten desalniettemin grote betrokkenheid van het Nederlands publiek

Hulpverlening

In Beiroet zijn in het rampgebied de samenwerkende hulporganisaties van Giro555 ter plaatse om de slachtoffers hulp te bieden. De bijdragen van Giro555 en de Nationale Actiedag zijn hiervoor hard nodig. We bekijken bijvoorbeeld wat er nodig is om gebouwen weer bewoonbaar te maken, delen gereedschap uit en helpen bij het repareren van huizen. Daarnaast delen we voedsel uit, bieden we medische en psychosociale hulp en zorgen we voor onderdak. De hulporganisaties zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig.

Hulpverleners van Plan International delen goederen uit.

Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes, World Vision.

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.